Златко Вујовић / SRDJA BOLJEVIC
19/03/2022 u 11:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: Не постоји гаранција да мањинска влада неће бити влада континуитета

Вујовић је навео да је УРА веома јасна да се на неки начин морају задовољити интереси СПЦ, и да је ту готово у потпуном сагласју са СНП-ом

Не постоји ниједна гаранција да мањинска влада, уколико би била састављена само од партија националних мањина, коалиције Црно на бијело и Социјалистичке народне партије (СНП), не би била влада континуитета са Владом Здравка Кривокапића, макар по стратешким питањима, сматра аналитичар Златко Вујовић.

Он је објаснио да, прије свега, мисли на однос према Србији, Српској православној цркви (СПЦ) и Русији.

Вујовић је оцијенио да уколико СНП добије позицију „кључног играча“, онда се доводи у питање комплетна спољнополитичка оријентација државе, али и бројна унутрашња питања.

“СНП би могао да буде у влади, која би била прозападна и проевропска, искључиво у ситуацији да покрива неке мање значајне функције, са којих не би могли да доведу у питање проевропску и прозападну оријентацију те владе“, казао је Вујовић агенцији МИНА.

Оцијенио је да је Дритан Абзаовић пропустио шансу, макар до сада, да направи прецизан договор око тога зашто би неке политичке партије, које не партиципирају у влади, подржавали ту владу.

Вујовић је рекао да није оптимиста и да не види разлоге зашто би суверенистичке партије, Демократска партија социјалиста (ДПС), Социјалдемократе (СД) и Социјалдемократска партија (СДП), дале подршку влади у којој не би партиципирале ако не добију снажне гаранције.

„Са стране УРА није урађено ништа што би на неки начин релаксирало актере тог неповјерења и охрабрило их да ће УРА бити заштитник прозападних интереса“, казао је Вујовић.

Он је навео да је УРА веома јасна да се на неки начин морају задовољити интереси СПЦ, и да је ту готово у потпуном сагласју са СНП-ом.

„Ако би се таква влада формирала, СНП, који се осјећа под притиском од Демократског фронта, Демократа и других просрпских партија, покушао би управо да истрајава на тим тачкама и више можда него што би истрајавали да су били у Влади Кривокапића“, рекао је Вујовић.

Он је казао да би се СНП у мањинској влади позиционирао као заштитник интереса СПЦ, Београда и Москве.

Према његовим ријечима, у таквој констелацији односа ставови СНП-а ће бити додатно радикализовани, „јер ће они на тај начин, даљом радикализацијом и борбом за интересе званичног Београда и Москве, штитити своје бирачко тијело од других просрпских и проруских партија“.

Он је казао да због дешавања у Украјини, на тежини добија критеријум да у влади не могу да сједе руски елементи.

Вујовић сматра да сада тешко може бити прихватљиво да проруски политичар сједи у Савјету за одбрану и безбједност и одлучује о томе да ли ће, у којем обиму и када бити ангажоване црногорске јединице у оквиру НАТО активности.

Мјесто предсједника Скупштине, како је оцијенио, треба да припадне некој од прозападних, суверенистичких партија.

„Просто то у овом тренутку није нешто што може бити прихватљиво нашим западним партнерима, нити да имају, прије свега ту мислим на СНП, одређене позиције у безбједносном сектору“, навео је Вујовић.

СНП, како је додао, има јасну програмску оријентацију.

„Њихови политичари су јасно опредијељени, залагали су се за подршку активностима Русије, са друге стране имају националистичку реторику. Оно што је веома јасно јесте да западни партнери не очекују од нас по сваку цијену формирање владе са СНП-ом”, казао је Вујовић.За западне партнере Црне Горе, како је навео, приоритет је стабилна, прозападна и проевропска влада са подршком од најмање 44 посланика, која ће смањити ризике од ширења утицаја Русије и дестабилизације на овом подручју.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:32