Иван Вујовић / - CEMI
28/07/2021 u 14:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: Неопходан шири консензус за Тужилачки савјет

Процес избора мора бити максимално отворен и транспарентан јер је то једини начин, уз обезбјеђивање ширег консензуса за избор кандидата, којим бисмо дјелимично елиминисали све мањкавости усвојеног Закона о тужилаштву - каже генерални секретар СДП Иван Вујовић

Социјалдемократска партија сматра да је, у сусрет избора чланова Тужилачког савјета, неопходно показати политичку вољу  за стварање ширег парламентарног консензуса, како би се избјегла свака сумња у политизацију овога тијела и његову пуну политичку контролу од стране власти.

- Овај процес избора мора бити максимално отворен и транспарентан јер је то једини начин, уз обезбјеђивање ширег консензуса за избор кандидата, којим бисмо дјелимично елиминисали све мањкавости усвојеног Закона о тужилаштву. Од изузетне важности је да овом процесу приступимо максимално озбиљно и прије свега са намјером да се међусобно договарамо, а свакако да је добра прилика и мјесто за овакав разговор наредни састанак парламентарног дијалога који је покренуо предсједник Скупштине - каже генерални секретар СДП Иван Вујовић.

Он сматра да је то једини пут да успоставимо међусобно повјерење око овако крупног питања од којег зависи наш даљи напредак у области владавине права и европски пут државе који је тренутно нажалост блокиран.

- Очекујемо од парламентарне већине, или макар једног њеног дијела, да своје партијске и коалиционе интересе подреде општем и државном интересу и потреби да добијемо Тужилачки савјет који ће бити резистентан на сваки политички утицај. Договор и шири консензус око чланова Тужилачког савјета створио би позитивну климу и за неопходан договор око избора ВДТ, чланова Судског савјета и судија Уставног суда за које је потребна квалификована већина у Парламенту. СДП исказује спремност да у оквиру започетог парламентарног дијалога буде конструктиван партнер и да  пружи подршку најбољим и најстручнијим кандидатима за Тужилачки савјет - закључује Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:25