Ivan Vuјović / - FOTO: SDP
30/12/2022 u 14:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Neustavnim predlaganjem mandatara Crna Gora je korak bliže međunarodnoj izolaciji

To je i krajnji cilj Vučićevih političkih kolona kako bi Crna Gora u bliskoj perspektivi, umjesto da kao država postane članica EU, kao provincija bila dio fantomskih balkanskih saveza autokrata u punoj geopolitičkoj orbiti Beograda i Moskve, naveo je on

Jučerašnje neustavno predlaganje mandatara od strane DF parlamentarne većine predstavlja još jedan korak bliže međunarodnoj izolaciji Crne Gore i odustajanja od EU puta zemlje, saopštio je generalni sekretar SDP-a Ivan Vujović.

- To je i krajnji cilj Vučićevih političkih kolona kako bi Crna Gora u bliskoj perspektivi, umjesto da kao država postane članica EU, kao provincija bila dio fantomskih balkanskih saveza autokrata u punoj geopolitičkoj orbiti Beograda i Moskve. Da bi se taj scenario provincijalizacije Crne Gore realizovao potrebno je sukobiti se sa EU i NATO partnerima, iznutra je kroz sve pore sistema premrežiti malignim uticajima, razvaliti njen građanski i sekularni karakter a njene brojčano manjinske narode marginalizovati. Dakle, sve po rukopisu iz 90-ih godina, samo što je umjesto ondašnjeg beogradskog vožda sada na sceni drugi, naveo je on.

Vujović je dodao da će se planerima ovog scenarija sve vratiti kao bumerang, i to brže nego što su mislili, "jer ni unutrašnja evropska javnost a ni naši euroatlantski partneri neće dozvoliti Vučiću da kroji region po mjeri njegovih i ruskih interesa".

- SDP još jednom ponavlja da su vanredni parlamentarni izbori jedini demokratski, logičan i normalan izlaz iz ovog pravno-političkog košmara koji se stvara pod direktivom Demorkatskog fronta. Ti izbori, nalaže logika i racio bi bili održani istovremeno sa predsjedničkim, pa bi građani u jednom danu dali svoj sud i riješili ovaj Gorijev čvor. Prije toga u novoj, ovoga puta inkluzivnoj i demokratskoj proceduri i atmosferi dogovaranja a ne nametanja, izabrati sudije Ustavnog suda. Tako bi se radilo kada bi svi imali dobru namjeru prema državi, njenoj stabilnosti i evropskom putu, dodaje Vujović.

Kako ističe, ono što svako ko zdravorazumski rezonuje mora da se zapita da li u ovom trenutku akteri ovakvog ustavnog nasilja i pokušaja da silu na sramotu instaliraju Vladu, koju niko ne bi priznao, uopšte imaju motiv da se izabere Ustavni sud?

- Ustavni sud koji bi ukinuo skandalozni Zakon o predsjedniku, koji bi sasvim sigurno ukinuo i neke druge neustavne zakone koje ovih dana usvajaju, i Ustavni sud koji bi omogućio vanredne izbore od kojih akteri DF parlamentarne većine bježe glavom bez obzira. Kakogod, maske su pale, slijede dani raspleta i odgovori na pitanje: Da li Crna Gora u 2023. godini želi tamo gdje želi 78 posto njenih građana, a to je EU ili tamo gdje je vuče DF i njegovi mentori. Odgovori su svakako čak manje politički, a više civilizacijski, zaključuje Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:17