Zlatko Vujović / - FOTO: PR CENTAR
19/11/2022 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Odbijanjem mišljenja VK uskratili bi evropsku perspektivu Crnoj Gori

Nadam da će svi koji su uključeni u proces donošenja odluka veoma obazrivo povući potez da se ne bi desilo da Crna Gora plati visoku cijenu, poručio je Vujović

Mišljenje Venecijanske komisije (VK) nije formalno pravno - obavezujuće, ali svako njegovo odbijanje značilo bi da je vlast uskratila evropsku perspektivu Crnoj Gori, kazao je predsjednik Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), Zlatko Vujović.

On je rekao da očekuje da mišljenje VK o izmjenama Zakona o predsjedniku bude negativno, kao i da je CeMI pozvan da da svoje mišljenje u konsultativnom procesu.

- U konsultativnom smo procesu sa VK. Već smo pripremili naše mišljenje o tom zakonu i vjerujem da će konačan sadržaj stava VK biti veoma kritičan, ali svakako da treba da sačekamo i da se nadamo da će vladajuća većina Crna Gora to prihvatiti bez pogovora - rekao je Vujović u izjavi za PR Centar.

On je pojasnio da je od onog trenutka kada mišljenje VK stigne praksa da Evropska unija (EU) politički stane iza njega.

- Ukoliko stigne negativno mišljenje VK, a u međuvremenu se dese promjene na bazi toga zakona i dođe do formiranja Vlade, onda njen legitimitet neće biti priznat u punom kapacitetu - istakao je Vujović.

On je ocijenio da je ovo ozbiljan trenutak u crnogorskoj istoriji.

- Nadam da će svi koji su uključeni u proces donošenja odluka veoma obazrivo povući potez da se ne bi desilo da Crna Gora plati visoku cijenu - poručio je Vujović.

Kada je u pitanju izbor sudija Ustavnog suda, on je rekao da bi trebalo da postoji kompromis između parlamentarne većine i manjine.

- Ako imamo četiri mjesta, onda je logično da to bude dva-dva kako to ne bi bila instutucija u kojoj će samo vladajuća koalicija kontrolisati kompletan Ustavni sud. Kad već ne možemo da imamo apolitičan sud, onda moramo naći balans između dvije opcije - pojasnio je.

Komentarišući protest Ima nas, Vujović je rekao da je to logičan slijed dogođaja zbog dešavanja u zemlji.

- Ono što je svakako iznenađenje jeste brojnost ovog protesta. Protesti dolaze nakon nedavno održanih lokalnih izbora, a organizuju ih oni koji nijesu prošli onako kako su sami očekavili, stoga ne čudi zadovoljstvo organizatora velikim odzivom - naveo je Vujović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ulazi u stanje kakvo je bilo tokom održavanja litija, samo ovoga puta druga polovina građana je nezadovoljna.

- Znači da imamo jednu veliku zajednicu koja je nezadovoljna potezima vladajuće parlamentarne većinu koja nije zainteresovana za kompromis. Sada imamo masovan protest koji može dugo trajati - kazao je Vujović.

On je rekao da i ukoliko dođe do potvrde Zakona o predsjedniku ili odbacivanju mišljenja VK, ukoliko ono bude negativno, protesti će najvjerovatnije dobiti i na intezitetu i u obimu.

- Ukoliko dođe do odbijanja eventualnog negativnog mišljenja VK to će značiti da se Crna Gora odrekla evropske budućnosti i da su oni koji predstavljaju vlast uskratili državi evropsku perspektivu. Sada je ulog mnogo veći, jer u pitanju kršenje ustavne procedure - poručio je.

On je napomenuo da je nevladin sektor kritikovao Demokratsku partiju socijalista (DPS) zbog poteza koji su podrazumijevali nedovoljnu fleksibilnost u postizanju dogovora sa tadašnjom opozicijom.

- Međutim, u sadašnjoj paralmentarnoj većini moraju znati da je odgovornost uvijek na većini i moraju biti spremni da pokažu veći stepen fleksibilnosti nego opozicija - rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, ono što je svakako zanimljivo i atipično za Crnu Goru je to što vlast ucjenjuje opoziciju.

- U parlamentarnim demokratijama je uglavnom situacija obrnuta, jer u situaciji kad su vlasti potrebni glasovi opozicije upravo opozicija ucjenjuje vlast koja raspolaže resursima i mehanizmima uticaja moći, a ne kao što je to slučaj danas u Crnoj Gori - zaključio je predsjednik CEMI-ja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 08:45