/ Foto: Pr Centar, VUJOVIC MILOS
02/06/2022 u 13:02 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: "Отворени Балкан" прихватљив ако нећемо у ЕУ наредних 20 година

Ми се увијек можемо придружити "Отвореном Балкану", али то не треба да нам буде приоритет, каже професор у разговору за "Дан"

Основна идеја "Отвореног Балкана" јесте да је то процес за земље које немају скору перспективу уласка у Европску унију (ЕУ). То је прављење једног пакета у институционалном смислу који би омогућио бољи промет грађана и на неки начин представљао симулацију ЕУ. "Отворени Балкан" тражи велика улагања у законодавном смислу и све друге инфраструктуре, као што то тражи и ЕУ. Има смисла једино у једном случају: да чланство државе у ЕУ није реално наредних 20-30 година. У противном, ако је споро чланство изгледно или има шансе, ви нећете прилагођавати своју инфраструктуру, процесну, правну, "Отвореном Балкану", јер већ то све радите за ЕУ, казао је у разговору за "Дан" професор Златко Вујовић, предсједник Центра за мониторинг и истраживање (ЦЕМИ).

"Отворени Балкан" су у новембру 2019, под неформалним називом "Мини Шенген", покренули предсједник Србије Александар Вучић, премијер Албаније Еди Рама и тадашњи премијер Сјеверне Македоније Зоран Заев, ради стварања зоне слободног кретања робе, услуга и људи на Западном Балкану.

Црна Гора, Босна и Херцеговина (БиХ) и Kосово још увијек нису приступили тој иницијативи.

Наредни самит иницијативе биће одржан у Охриду 7. и 8. јуна, а црногорски премијер Дритан Абазовић најавио је присуство као посматрач. Дио његових колега из Владе га подржава у томе, док је дио против ове иницијативе и тврде да је она лоша замјена за Европску унију.

Вујовић сматра да у овом тренутку Црна Гора има реалне шансе за скоро учлањење у ЕУ и да ту шансу мора искористити.

– Када кажем скоро учлањење, мислим на период до пет година. У том периоду се од нас очекује да интензивирамо све оно што смо обећали, добијемо завршна мјерила на јесен ове године, а након тога ће се десити убрзано затварање низа поглавља. Ја очекујем, уколико на јесен добијемо завршна мјерила, да само ове године затворимо најмање шест поглавља – истиче Вујовић.

Црна Гора да искористи шансу

Вујовић наводи да Црна Гора треба да се искористи шанса која тренутно постоји једино за нашу земљу, а то је да брзо постанемо чланица ЕУ.

– Зато је веома важно да се наши државници фокусирају на то и да не троше енергију на друге ствари. У овој земљи су ријетке теме око којих постоји консензус, а подршка ЕУ је већа од двотрећинске. Ниједан актер у власти, али ни у опозицији, не треба да уради нешто што би успорило наш улазак у ЕУ. Све друго треба да се стави са стране како бисмо испунили што већи консензус око испуњавања тих услова. Ово је шанса коју земља добија једном у 50 година и морамо је искористити – истиче наш саговорник.

Према његовом мишљењу, уколико Црна Гора постане чланица ЕУ, то ће изазвати прави политички земљотрес у земљама региона, јер ће послати једну поруку.

– Земље региона би се питале: ако може Црна Гора да буде дио ЕУ, зашто они не могу и у чему је проблем. Није баш у њиховом интересу да Црна Гора тако брзо уђе, али ми морамо да знамо шта су наши национални интереси. Национални интерес сваког грађанина Црне Горе је да држава што прије постане чланица ЕУ. Нису то интереси свих оних који имају отворено питање, на примјер предсједника Србије Вучића. То и њему ствара отворена питања зашто није успјешан толико колико је Црна Гора – закључио је Вујовић.

Према његовом мишљењу, власт шаље доста контрадикторне поруке.

– Са једне стране кажете државама "Отвореног Балкана", прије свега предсједнику Србије Александру Вучићу, да ви желите да будете дио те иницијативе, а с друге стране Европској унији поручујете да ви не очекујете да ћете да испуните њихове захтјеве. Представници наше владе, прије свега премијер, али и неки други министри, шаљу поруку да они не вјерују да ми можемо испунити услове да у наредних пет година будемо спремни да уђемо у ЕУ. "Отворени Балкан" није лоша идеја, али само ако нећете у ЕУ – казао је Вујовић.

Како је додао, постоје интереси неких наших европских партнера да будемо дио те иницијативе.

– Та иницијатива је добра за земље које не могу очекивати скоро чланство у ЕУ, о чему је причао и предсједник Макрон, да ће у неким случајевима проћи деценије прије чланства, па се тражи неки оквир гдје би оне могле да минимализују штету што неће бити дио ЕУ. Ми се увијек можемо придружити "Отвореном Балкану", али то не треба да нам буде приоритет. Понављам, "Отворени Балкан" је добар само ако Црна Гора нема европску перспективу. Нас ће наши западни партнери подржати да што прије уђемо у ЕУ – наводи Вујовић.

Како је додао, уколико не успијемо да постанемо дио европске породице, тада ће ова иницијатива бити добра.

– То је та друга лига, гдје се поставља питање желите ли да се квалификујете за прву лигу, ЕУ, или вас неко убјеђује да је много боље да сте у другој лиги. Не могу да схватим поруке функционера које кажу да је "Отворени Балкан" добар, јер се онда шаље порука ЕУ да желите да уђете у ЕУ, али да баш и нијесте спремни за то. Кључна ствар је да државни функционери и наша дипломатија убиједе ЕУ да смо спремни за њу. То је исто као да неко хоће да дигне кредит у банци и онда каже банкару да није сигуран да може да враћа кредит – закључио је Вујовић.

Од покретања иницијативе 2019. године, аргументи за "Отвореног Балкана" и против њега углавном се своде на политичке. Kада се говори о економским аспекту, потенцирају се предности заједничког тржишта, али и мањка привредних баријера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 21:59