/ FOTO YOUTUBE MINA
30/04/2022 u 14:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: Предлог за одлагање избора неуставан

Он је рекао да се допуном Закона о локалној самоуправи не може продужавати мандат одборницима у скупштинама општина

Предлог за одлагање локалних избора у више црногорских општина за 30. октобар неуставан је, казао је предсједник Управног одбора Центра за мониторинг и истраживање (ЦеМИ) Златко Вујовић, наводећи да кровним изборним законом није предвиђена могућност продужења мандата одборницима.

Он је рекао да се допуном Закона о локалној самоуправи не може продужавати мандат одборницима у скупштинама општина.

-То се не може урадити ни кроз измјене Закона о избору одборника и посланика, јер је трајање мандата уставна категорија-  казао је Вујовић агенцији МИНА.

Како је навео, што се тиче легалитета и уставности, веома је јасна ситуација.

- То је неуставно, не може се Законом о локалној самоуправи продужавати мандат скупштинама општина- рекао је Вујовић.

Он је оцијенио да, због нефункционалности Уставног суда, вјероватно нико не може спријечити одлагање локалних избора за 30. октобар, уколико се усвоји закон, али да ће то нанијети велика штету изборном процесу.

Вујовић је казао да се ЦеМИ у више наврата веома прецизно одредио, прво о иницијативи партија претходне парламентарне већине – Демократа и Демократског фронта, који су тражили да се одложе и обједине избори на Цетињу, у Петњици и Мојковцу.

- Ми смо веома јасни тада били да би то уствари био покушај да се на неуставан начин продужи мандат скупштинама општинама, односно властима у тим општинама- навео је Вујовић.

Према његовим ријечима, сасвим је легитимно и добро покушати објединити све локалне изборе у једном дану, али се не може продужавати мандат.

Како је навео Вујовић, ЦеМИ се залаже да се, након што се измијени изборно законодавство, одрже избори у свим општинама у једном дану и да се то обезбиједи кроз скраћивање мандата, али се, прије свега, морају створити услови за тако нешто.

- Такође се залажемо да се искористе нека рјешења која постоје у Босни и Херцеговини да нема више ванредних локалних избора, да се зна четири године унапријед датум када ће бити одржани општи, генерални локални избори, који ће се одржати у свим општинама- додао је Вујовић.

То би, како је казао, допринијело избјегавању тактичке промјене мјеста пребивалишта.

- Гдје се покушава кроз одређени број бирача, „шетањем“ тих бирача утицати да се побољша изборни резултат неке политичке партије. Укинут је резиденцијални услов на локалном нивоу и то прави пуно проблема- рекао је Вујовић.

Како је навео, покушај садашње парламентарне већине једнак је неким ранијим покушајима одлагања избора, као у случају Цетиња, Мојковца и Петњице.

- Некадашња парламентарна већина, која је сада веома оштра у реакцијама, ту мислим прије свега на Демократе, је исто то предлагала- казао је Вујовић.

Он је додао да су скоро све политичке партије у Црној Гори покушавале да одложе локалне изборе, продуже мандате скупштинама општина, и да су сви ти покушаји били неуставни.

- Са политичке сцене готово да немате никог, условно речено чистог, да има право да критикује тај потез, јер су сви они били дио таквих покушаја у тренутку када је њима одговарало- рекао је Вујовић.

Како је навео, покушај одлагања избора на Цетињу, у Петњици и Мојковцу десио се јер се очекивало да ће они који су били опозиција у тадашњој власти остварити боље резултате.

- Сада када се очекује да Демократе и Спајићева политчка партија могу остварити добар резултат, ови други мијењају јер им то може бити. У сваком случају, и један и други покушај је нешто што је лоше и наноси штету изборном процесу у Црној Гори- казао је Вујовић.

На питање значи ли то да би одгађање избора више одговарало новој парламентарној већини, он је одговорио потврдно, наводећи да сигурно не би иницирали и вјероватно изгласали такво рјешење да им то не одговара.

Вујовић је рекао да, нажалост, све политчке партије у Црној Гори покушавају да злоупотребом државних ресурса и привилегованим положајем остваре бољи изборни резултат.

- И ово одлагање је управо у функцији тога, као што су у функцији тога била и претходна два покушаја одлагања избора- сматра Вујовић.

Упитан да ли се то онда може тумачити као бијег од избора, он је казао да то није толико бијег од избора, колико одлагање да би се на неки начин искористиле предности располагања државним ресурсима.

- Одложиће се тих неких пола године, што је лоше, неуставно. Са друге стране, они вјерују да ће располагати већим ресурсима и имати веће шансе за изборни успјех- додао је Вујовић.

Он је појаснио да би било легитимно да се скрати мандат одборницима у локалним парламентима, односно онима који су на власти на локалном нивоу.

На питање да ли сматра да ће Уставни суд, уколико му буде поднијета иницијатива за оцјену уставности Предлога закона о допуни Закона о локалној самоуправи, брзо реаговати, Вујовић је одговорио да се то не може очекивати, ако је судити по досадашњој пракси тог суда.

- То је велико питање, са обзиром на то да зависи од тога колико брзо ће бити изабране судије Уставног суда, да ли ће се десити неко изненађење у позитивном смислу, па да се комплетира састав Уставног суда- рекао је Вујовић.

Према његовим ријечима, прилично је реалан сценарио да локални избори буду одгођени, а да се након тога огласи Уставни суд.

То, према ријечима Вујовића, неће бити сврсисходно, јер ће штета већ бити нанијета.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:47