Иван Вујовић / - Иван Вујовић
27/09/2021 u 11:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: Регион се мора се суочити и са еколошким изазовима

Он је као један од учесника говорио на тему Зелене агенде за Западни Балкан, приступа и политике која је произашла из Европског зеленог плана

Генерални секретар СДП Иван Вујовић учествовао је на Социјално-еколошком форуму, који је у организацији фондација Фридрих Еберт и Олаф Палме и Института за социјалдемократију, одржан у Скопљу.

Форум су отворили и на њему учествовали премијери Сјеверне Македоније и Косова Зоран Заев и Аљбин Курти, који су у својим излагањима указали на значај суочавања са све снажнијим изазовима очувања животне средине у свијетлу климатских промјена и свих осталих негативних утицаја, наглашавајући активности које те земље спроводе у дијелу еколошке политике и имплементације Зелене агенде.

Вујовић је као један од учесника говорио на тему Зелене агенде за Западни Балкан, приступа и политике која је произашла из Европског зеленог плана, којим земље чланице ЕУ све више пажње посвећују питањима еколошке транзиције, с циљем стварања климатски неутралне Европе до 2050. године.

Генерални секретар СДП је кроз досадашња искуства Црне Горе у имплементацији еколошке политике указао на неке добре почетне идеје али и, прије свега, на недовољну посвећеност овим политикама, што је уосталом карактеристично и за цијелу регију Западног Балкана.

 - Нажалост, Регион се данас поново сусријеће са неким назадним и опасним идејама које су нас све пуно коштале у блиској прошлости, па је сада и то додатан разлог због којег нема адекватног фокуса на тему еколошке транзиције и свих изазова које у том погледу стоје пред нашим државама и друштвима -  навео је Вујовић.

Он је навео да ова тема мора бити један од кључних елемената прогресивне агенде европских социјалиста и социјалдемократа из Региона, те да је око ових питања неопходно радити на успостављању националног консензуса, будући да су изазови универзални и тангирају сва наша друштва.

Током посјете Скопљу Вујовић је имао билатерални састанак са међународним секретаром Социјалдемократског савеза и министром правде у Влади Сјеверне Македоније Бојаном Маричићем. Током разговора апострофирана је традиционално добра сарадња између СДП Црне Горе и СДСМ-а, а било је ријечи и о актуелној политичкој и безбједносној ситуацији у Црној Гори и земљама региона.

Вујовић је упознао саговорника о опозиционом дјеловању СДП-а и ставу да је модел политичких промјена који се догодио у Црној Гори, а који је доминантно  утемељен на платформи клеронационализма, значајно деградирао позицију земље у многим областима, те да ће бити неопходно уложити велики напор да се то стање промијени. 

 - СДП ће уложити све своје капацитете да Црна Гора, и поред свих актуелних изазова, малигних и дестабилизирајућих утицаја трећих страна, буде стабилно на курсу ЕУ интеграција, развоја грађанског, мултиетничког и секуларног друштва и у том погледу, као и до сада, очекује подршку партнерских партија из Региона, као и цјелокупне породице европских социјалиста - навео је Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 06:47