Иван Вујовић / - фото: СДП
10/03/2022 u 11:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: Свака земља која буде кокетирала са руским утицајем биће искључена из процеса придруживања ЕУ

Посебно је, како је казао, то јасно у контексту новог политичког и безбједносног момента везаним за руску агресију на Украјину

Резолуција о страном уплитању у демократске процесе коју је јуче усвојио Европски парламент јасно и прецизно дефинише механизме руског вањског утицаја на дестабилизацију овдашњих друштава, чија је једна од кључних полуга улога и дјеловање Српске православне цркве, казао је генерални секретар СДП-а Иван Вујовић.

Очигледно је да су ратна дешавања и агресија на Украјину, како је казао, нашим западним партнерима до краја разјаснили добро разрађену матрицу изазивања унутардруштвених тензија промоцијом национализма и радикалног клерикализма, који су кључни узрок нестабилности Западног Балкана и његовог одвајања од ЕУ.

- Руским утицајем кроз разне видове дјеловања и инструментализације религијских организација, злоупотребом вјерских осјећања и припадности, се током дужег временског периода ствара плодно друштвено тле за реинкарнацију великодржавних политика, односно реплику стања и процеса које смо имали 90-их прошлог вијека - истакао је Вујовић.

Сада када је нашим ЕУ партнерима потпуно јасна дијагноза стања у нашим друштвима сасвим је сигурно да ће свака земља региона, која буде кокетирала са руским утицајем и злоупотребом религије, бити искључена из процеса придруживања ЕУ, додао је он.

Посебно је, како је казао, то јасно у контексту новог политичког и безбједносног момента везаним за руску агресију на Украјину.

 - Због свега тога вјерујемо да ни у Црној Гори никоме неће пасти на памет да настави да спроводи политику дестабилизације кроз мање или више скривену проруску, антизападну, великодржавну и клерикалистичку агенду. Посебно то неће моћи да ради са позиција власти. Ако некоме до сада није било јасно, вјерујемо да и ова Резолуција Европског парламента довољно прецизно објашњава и разјашњава ствари, закључио је Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:49