Ivan Vuјović / - FOTO: SDP
20/11/2022 u 15:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vujović: Ustavni sud, primjer antidemokratske prakse DF parlamentarne većine

Poručio je parlamentarnoj većini da se moraju vratiti poštovanju Ustava i elementarnih demokratskih standarda.

zbor sudija Ustavnog suda je tema koja najupečatjivije oslikava antidemokratski karakter i prozirno licemjerje nove-stare skrpljene parlamentarne većine, ocijenio je generalni sekretar Socijlademokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

- Neophodno je podsjetiti crnogorsku javnost da ta većina od izbora 2020. godine odnosno konstituisanja parlamenta nije uradila ništa da ostvari ključni zadatak u uspostavljanju funkcionalnih institucija, a to je izbor sudija Ustavnog suda, Vrhovnog državnog tužioca i članova Sudskog savjeta. Takvim neodgovornim odnosom ne samo da je blokirala ključne pravosudne institucije u zemlji već je time, kao i mnogim drugim sličnim antidemokratskim i antievropskim činjenjima, potpuno zaustavila naš evropski put, naveo je on.

Kako je istakao, na potrebu imenovanja u pravosuđu i otvaranja parlamentarnog dijaloga smo iz SDP-a ukazivali u više navrata od početka 2021. godine ali staru-novu većinu to nimalo nije zanimalo – očigledno za dijalog nijesu imali vremena od gaženja institucija, zakona i sprovođenja ogoljenog revanšizma.

- Teško da danas može biti većeg licemjerja i prevarnog odnosa od njihove ponude, nakon što su suprotno demokratskoj praksi, a i prostoj logici, jednostrano bez dogovora i dijaloga sa opozicijom predložili kandidate za Ustavni sud. Dvije godine ne činite ništa na tom planu, u julu mjesecu u susret izvještaju Evropske komisije, kojim je Crna Gora trebalo da bude pogurana na brzu traku ka EU, minirate dogovor u okviru kvalifikovane većine, da bi na kraju pokušali bez dijaloga s opozicijom nametnuti jednostrano izabrane kandidate, naglasio je Vujović.

Vrhunac licemjerja je, kako je dodao, kada predsjednica Skupštine, nakon što je po povratku sa Vučićevog kanabea dva puta pogazila Ustav u samo mjesec dana i time dala ”sjajan doprinos” izgradnji povjerenja, poziva na parlamentarni dijalog koji je zamišljen tako da opozicija samo klimne glavom na već postignuti dogovor unutar sklepane većine oko sudija Ustavnog suda.

- Dakle, dijalog kako ga vidi DF parlamentarne većina izgleda ovako – mi smo se već dogovorili a vi iz opozicije izvolite samo dajte glasove. Ili organizujemo dijalog nakon što smo već završili posao. Dovoljno je samo da se sjete kako je ovaj proces tekao 2013. i 2014. godine i kako je izgledao pravi a ne simulirani parlamentarni dijalog i kako se kad se hoće može doći do dogovora i kvalifikovane većine. Ali, lako je kad slijedite interes svoje a ne tuđe države, a zna se, ko nije politički slijepac, čije interese sprovodi DF u Crnoj Gori po čijim taktovima ostali iz sklepane večine nažalost samo poslušno tancuju, dodao je on.

Poručio je parlamentarnoj većini da se moraju vratiti poštovanju Ustava i elementarnih demokratskih standarda.

- Svugdje u svijetu, vlast, kada joj trebaju glasovi opozicije se ne ponaša bahato i licemjerno već odgovorno i demokratski, gradeći mostove povjerenja i stvarnog dijaloga. Naravno, tako to radi većina koja radi u interesu stabilnosti i sopstvene države, a ne tuđih interesa kao što je slučaj sa ovdašnjom sklepanom DF većinom, zaključuje Vujović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:58