Иван Вујовић / - фото: СДП
31/05/2022 u 12:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вујовић: Вјерске заједнице морају имати исти третман

То је једини начин да се обезбиједи Уставом зајамчен равноправан третман свих вјерских заједница, а тиме и грађана који су њихови вјерници или поштоваоци, каже генерални секретар СДП-а

Рјешавање уговорних односа са вјерским заједницама, конкретно са ЦПЦ и СПЦ, мора имати потпуно једнак третман, проћи исту процедуру од стране надлежних органа и садржајно, у смислу права и обавеза, бити идентично регулисано, каже Иван Вујовић, генерални секретар СДП-а.

- То је једини начин да се обезбиједи Уставом зајамчен равноправан третман свих вјерских заједница, а тиме и грађана који су њихови вјерници или поштоваоци.

Досадашња пракса да је једна вјерска заједница изнад закона и Устава, да ужива посебне привилегије, уз то да се константно мијеша и арбитрира у политичким процесима покушавајући да уруши кључне уставне вриједности државе и њеног интеграционог пута, мора коначно бити стављено ад акта - каже Вујовић.

Наводи да је на концепту доминације и супремације СПЦ над државом и укупним политичким системом опстајала, на згражавање укупне демократске и европске јавности, бивша клеронационалистичка Влада, због чега је доминантно и отишла у заслужену политичку прошлост.

- Сваки покушај реплике овог накарадног и ретроградног експеримента у европској Црној Гори 21. вијека проћи ће на исти начин, и тога морају бити свјесни сви они који мисле да опет могу покушати да инаугуришу модел који Црну Гору, у финалу, треба да лиши свог грађанског и мултиетничког карактера, а саму државу обесмисли и обезличи до њеног нестанка - каже Вујовић.

Истиче да СДП неће пристати на било какав вид дискриминације грађана Црне Горе, а све активности које је спровела претходна влада на овом плану нову владу не обавезују.

- Нова влада ће морати овај поступак водити потпуно јавно, у складу са прописаном процедуром и широком јавном расправом, како би све било окончано у складу са правним системом и интересима државе. Тај принцип потпуно и до краја важи и за ЦПЦ и за СПЦ - истиче Вујовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:06