Vukčević / SDP
26/09/2022 u 19:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukčević: Ustavni sud jedino može odlučiti da li je Đukanović povrijedio Ustav

Najbolji izlazak iz institucionalne i pravne krize u kojoj se država nalazi da politička elita izabere sudije Ustavnog suda,

Isključivo Ustavni sud može odlučivati da li je predsjednik države Milo Đukanović povrijedio Ustav, ocijenio je doktor pravnih nauka Miloš Vukčević.

„Pred nama su dvije inicijative. Jedan predlog je uputio predsjednik Đukanović za skraćnje mandata Skupštini, a drugi je predlog za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je predsjednik Đukanović povrijedio Ustav. Taj predlog može pokrenuti najmanje 25 poslanika, što je učinio 41 poslanik i taj predlog, ukoliko bude izglasan u Skupštini i dobije potrebnu većinu, biće upućen predsjedniku države na izjašnjenje, a potom će biti dostavljen Ustavnom sudu, koji će u krajnjem odlučiti da li je predsjednik Đukanović povrijedio Ustav ili nije“, objasnio je Vukčević.

Pošto Ustavni sud donese odluku, napominje, odluka o eventualnoj povrediUstava se dostavlja Skupštini koja u krajnjem odlučuje o razrješenju Đukanovića.

„Pravna norma u Ustavu je jasna, dakle o tome odlučuje Ustavni sud i on o tome odlučuje u svojoj redovnoj proceduri od većine ukupnog broja sudija. U ovom slučaju potrebno bi bilo četvoro sudija, koje mi nemamo“,navodi Vukčević.

Smatra da je najbolji izlazak iz institucionalne i pravne krize u kojoj se država nalazi da politička elita izabere sudije Ustavnog suda.

„Svaki birač ima pravo da podnese ustavnu žalbu Ustavnom suduna odluku Državne izborne komisije. Zato bi politička elita morala da sjednei izabere sudije Ustavnog suda. To je najbolje rješenje. Ne bi trebalo da se vode političkim interesima. Među 19 kandidata ima onih sa profesionalnim referencama, uglednih ličnosti i pravnika iza kojih stoji iskustvo i neshvatljivo je da se među tih 19 ljudi ne može naći četvoro koji će biti izabrani u Ustavnom sudu. Stručni kriterijum mora biti isključivi kriterijum“, ističe Vukčević.

Smatra i da se sa izborom sudija Ustavnog suda uveliko kasni.

„U najbržoj mogućoj proceduri, s obzirom da prvi put Skupština glasa sa dvije trećine, a da najbrže može ponovo glasati za mjesec dana, sudije se ne mogu izabrati prije kraja novembra. Proces se odužio i očigledno da će se odluka čekati“, kazao je Vukčević.

(TV E)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:53