Вукићевић / Фото: Иван Петровић Ипе
22/02/2022 u 15:44 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вукићевић за "Дан": Ако нема договора, припремити изборе

УРА намеће неки нови концепт и опет иде политиком условљавања, а то свакако, није добар пут, сматра она

Демократски фронт (ДФ) се од старта залаже за формирање Владе унутар парламентарне већине, уз учешће странака које у парламенту представљају националне мањине. И то је једино што је нама прихватљиво и што смо више пута јасно саопштили. Нажалост, тренутно су поједини субјекти прилично удаљени, пало је много тешких ријечи, десиле су се и неке ствари које је можда у сврху договора требало избјећи, али и поред тога имамо обавезу према грађанима да сачувамо парламентарну већину која је успостављена након избора 30. августа, казала је у разговору за "Дан" Маја Вукићевић, посланик Демократске народне партије (ДНП) и ДФ-а.

Подсјећа да је коалиција "Црно на бијело" након подношења предлога и гласања за смјену Владе понудила нови концепт мањинске владе, која би подразумијевала подршку до сад опозиционих политичких субјеката, прије свега Демократске партије социјалиста (ДПС), што је, како истиче, за ДФ неприхватљиво.

– Видимо да тај покушај формирања мањинске владе не иде баш глатко као што је најављивано, и мени се чини да тренутно не постоји већина од 49 посланика, што је постављено као циљ формирања те владе. Данима слушамо да подршка ДПС-а мањинској влади не значи и њихов повратак на власт и у процесе одлучивања, што је апсурдно јер би сваки законски предлог Владе зависио од подршке ДПС-а, што су својим изјавама потврдили и посланици те партије. За ДФ је прихватљив договор унутар парламентарне већине, а ако њега нема, онда су избори које би припремила техничка влада најпоштенија опција – казала је Вукићевић.

Стагнација у преговорима

Вукићевић је изабрана за потпредсједницу Парламентарне скупштине Савјета Европе на сједници одржаној претходног мјесеца.

– Изузетна ми је част што представљам Црну Гору у тој значајној институцији и што сам имала прилику да предсједавам Парламентарном скупштином Савјета Европе током јануарског засједања. То је први пут да се неко из Црне Горе нађе на предсједавајућем мјесту – истиче Вукићевић.

Упитана је ли реално очекивати да Црна Гора до 2024. године постане чланица ЕУ, каже да је незахвално давати прогнозе те врсте јер већ неко вријеме имамо стагнацију кад су у питању преговори.

– Из неког разлога, Влада је прилично каснила и са формирањем радних група, а ту је и дуго присутан проблем у области владавине праве. Након промјена у тужилачкој организацији видјећемо да ли ће се покренути процеси у Црној Гори. Да би Црна Гора кренула напријед, прије свега треба да имамо функционалан и независан правосудни систем. Такође, кад је у питању улазак у Европску унију, не зависи све ни од нас, питање је да ли у Европској унији постоји расположење за тако нешто и да ли ће Црну Гору посматрати у оквиру читавог региона, или ће нам дозволити да сами уђемо у ЕУ, што би, с обзиром на отворена поглавља и дужину преговора, било логично рјешење – казала је Вукићевић.

Истиче да је став ГП УРА да Демократски фронт не може бити дио Владе неприхватљив.

– Уколико ГП УРА заиста јесте странка која се залаже за једнака права свих грађана, требало би да уважава и изборну вољу коју су ти грађани исказали на изборима. Овако како они постављају ствари изгледа да једино уважавају вољу пет посто грађана који су гласали за коалицију "Црно на бијело", а да им је мишљење оних који мисле другачије небитно. Једном смо имали политику уцјена након избора и, нажалост, премијер Kривокапић је тад пристао на предлог и неку врсту уцјењивања ГП УРА, изоловао се од листе коју је представљао и на крају је смијењен управо гласовима коалиције "Црно на бијело", чији је концепт била експертска влада. Сад опет ГП УРА намеће неки нови концепт и опет иде политиком условљавања, а то свакако, као што се већ показало, није добар пут – рекла је Вукићевић.

Према њеном мишљењу, поруке западних званичника да ДФ не може у Владу су појединаче изјаве појединих европских функционера који су блиски неким политичким субјектима у Црној Гори, а које служе дневнополитичкој сврси.

– То су изјаве које нису утемељене у демократским вриједностима и представљају грубо мијешање у унутрашње ствари Црне Горе. Лично сам на политичком комитету који је одржан у Будимпешти званично питала господина Оливера Вархељија, који је европски комесар за проширење, да ли он сматра да је у реду да се званичници других земаља мијешају у унутрашње ствари Црне Горе и да ли мисли да је демократски и европски искључивати легитимно изабране представнике народа из извршне власти, а његов одговор је био да то није у складу са европским и демократским вриједностима и да је недопустиво да се било ко мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, а посебно кад се ради о тако озбиљном питању као што је формирање Владе – нагласила је Вукићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:58