Aleksandra Vuković / - DPS
17/07/2023 u 10:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuković: Pokretu Evropa sad više znači šipak Vučića, nego stav evropskih i američkih zvaničnika

Kovačević je čovjek sa četiri prsta jer je ostao bez onog srednjeg prsta dok je svirala crnogorska himna, kazala Vuković, članica Predsjedništva i poslanica DPS-a

Lider PES i najozbiljniji kandidat za mandatara Milojko Spajić nakon riječi da neće ni pod razno ulaziti u partnerstvo sa Demokratskim frontom, jer je 15 mjeseci urušavao Vladu čiji je on bio ministar i da radi za DPS, promijenio je mišljenje, tvrdi Aleksandra Vuković, članica Predsjedništva i poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

Spajić sad jasno pokazuje kao i ostali članovi PES-a da će pozvati koaliciju "Za budućnost Crne Gore" na razgovor o formiranju Vlade. Jer njima izgleda mnogo više znači šipak Aleksandra Vučića, prijetnja Milice Zavetnice, ili stav gospodina Ivice Dačića u vezi sa tim hoće li ili neće biti Srba u Vladi, nego stav evropskih i američkih partnera koji su jasno saopštili da upokojeni DF njima nije partner, ocijenila je Vuković.

- Viđeli smo da prethodne vlade nijesu bile stabilne i da od avgusta 2020. godine, od kada smo dobili novu oslobodilačku većinu ne postoji politička stabilnost u Crnoj Gori. To je jasno jer imamo neozbiljne političke subjekte u državi. Bez obzira na to što su potpisivali sporazume kojima su potvrđivali svoju lojalnost sa principima za smjenu vlasti i formiranje nove Vlade sa evropskim integracijama. Umjesto toga oni su pokazali diletantski odnos prema državnim i nacionalnim interesima. I mi smo na osnovu toga imali rušenje dvije vlade - dodala je ona.

DPS je, kaže, umnogome doprinijela rušenju dvije vlade od avgusta 2020. godine.

- One su bile na staklenim nogama same po sebi, zbog strukture poslanika koji su je podržavali, a koji su sami po sebi bili "rogovi u vreći. Takav rasplet situacije se očekuje i u ovom momentu, jer imamo licemjerne političke subjekte na našoj političkoj sceni koji samo paušalno govore o evropskim integracijama. Koji su samo prividno okrenuti zapadnim vrijednostima, a u stvari odgovaraja samo jednom jedinstvenom centru a to je glavni grad Srbije – Beograd - navodi ona.

Skandalozno je i besprizorno da se licitira sa brojem Srba u crnogorskoj vladi, ističe poslanica DPS.

- To bi trebalo da znači da DPS svakoga dana treba da izađe sa stavom da u toj Vladi neće biti Crnogoraca, jer nas i naše partnere većinski glasaju Crnogorci. Uopšte ne znamo koja to vjerska i nacionalna struktura glasa DPS. Znamo da nas glasaju građani koji su opredijeljeni za evropske i zapadne vrijednosti. Ta kuknjava o ugroženosti Srba koja dolazi uvijek kada treba nametnuti sebe po dubini jer znamo da su ta rješenja dubinski i institucionalno urnisala Crnu Goru. I da narednih pet do deset godina neće moći da se oporavi zbog tog navodnog neučešća Srba i DF u Vladi - kaže Vuković.

Poručuje da je upravo DF preuzeo najvažnije institucije i proizrokovali najveće štete, što su potvrdili i skandali kao što je slučaj sa plaćanjem kockarskih dugova.

- Ne pamtim da se desio takav skandal u Crnoj Gori i o tome bi trebalo da se piše mjesecima. Kada je neko navodno pušio o trošku države to bude vijest dana mjesecima, a ova afera koja se dogodila EPCG samo bude na naslovnim stranama nekoliko dana i nikoga viće ne interesuje- navodi ona.

U svim gradovima gdje vlada DF, PES i Demokrate, kako ističe, imamo nacionalistička prebrojavanja.

"Navešću primjer grada Nikšića u kojem sam se rodila i gdje glasam, na čelu koga se nalazi Marko Kovačević. Čovjek koji je negirao genocid u Srebrenici samo dan nakon glasanja o rezoluciji. Čovjek koje je išao u Skupštinu Srbije da podnosi izvještaj o položaju Srba u Crnoj Goir Milici Zavetnici. On na jedan nedostojan način, da se kao građanka Nikšića stidim i da osjećam mučninu, kaže da je privržen kraljevini i knjaževini Crnoj Gori. Ali ipak navodi da Crna Gora nema više elemente te državnosti, nego Srbija. On potire svoju državu i želi je zamijeniti drugom, jedan običan podanik koji je na čelu jednog veličanstvenog grada", ističe Vuković.

Kako kaže, "Kovačević je čovjek sa četiri prsta jer je ostao bez onog srednjeg prsta dok je svirala crnogorska himna".

"On jeste na neki način emigrant jer je emigrirao kada je otišao na narodnu Skupštinu druge države da kaže da mu se ona u kojoj on vlada ne dopada. To je jedna velika sramota, pružanje srednjeg prsta, namještanje kaiša ili sata kada svira crnogorska himna. To je odgovor na pitanje o ugroženosti Srba, da je Crna Gora slična sa NDH. Ponavljaju se riječi patrijarha Irineja da su Srbi u Crnoj Gori kao što su bili onomad u Jasenovcu", zaključila je Aleksandra Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:27