/ foto - RADE KOPRIVICA
16/09/2023 u 06:37 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vuksanović: Još jedno poluvrijeme do nove vlade

Onima koji prizivaju broj 49 to samo služi da se zaklone od mogućih medijskih i paramedijskih udara onih koji su svjesni da neće biti dio ni one grupe poslanika od 41, rekao je Vuksanović

Proces formiranja Vlade ima neko svoje drugo poluvrijeme, na koje Crna Gora nije navikla. To je nešto novo sa čime se suočavamo i sa čim živimo, izjavio je predsjednik Hrvatske građanske alijanse (HGI) Adrijan Vuksanović za TV7.

– Kao što smo svjedoci, ovaj proces dugo već traje, netipično za naše prilike. Dinamično je, turbulentno, uz jednu dozu neizvjesnosti, ali to je dio onoga što se zove demokratija. Pred nama je još neko određeno vrijeme koje moramo proći i izgraditi se u onom institucionalnom, ali i u onom drugom smislu – rekao je Vuksanović.

Prošlo je nešto više od mjesec dana kako je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović dao mandat stranačkom kolegi Milojku Spajiću, lideru Pokreta Evropa sad.

Nema nikakve izdaje

U medijima se nerijetko provlači priča da je na pomolu izdaja izborne volje od 30. avgusta, a Vuksanović ocjenjuje da je u pitanju besmislica.

– To je besmislica. Tom logikom onda nije trebalo ni ići na izbore 11. juna ove godine. Neko drugi bi se mogao pozivati na izbornu volju iz 2016. ili 2012. godine. Nema tu nikakve izdaje. U Crnoj Gori imate novu političku raspodjelu, shodno tome se i razgovara i pregovara da se formira Vlada, ali očigledno je da postoji i oni kojima vrlo teško padaju opozicioni redovi, i to su isti oni koji su za suverenistički blok govorili da bi sve uradili samo da ostanu na pozicijama vlasti. Vidite da su zapravo oni takvi, ali ja razumijem njihovu frustraciju – naveo je Vuksanović.

– Govorilo se o brojkama, a u jednom trenutku se došlo do 54 poslanika koji bi dali podršku mandataru. Sa stanovišta političkog subjekta kojem pripadam, mi smo jasno kazali da su nam bitne vrijednosti i da gravitiramo određenim principima na osnovu kojih sklapamo određena savezništva ili ne ulazimo u njih. U posljednje vrijeme ima onih koji žele 49 poslanika koji bi podržali 44. Vladu i to pravdaju određenim zakonima za koje postoji potreba tolikog broja ruku u zakonodavnoj vlasti, aludirajući na tri petine, izglasavanje u domenu sudstva, zatim reformu izbornog zakonodavstva – kazao je Vuksanović.

Dodaje da se zna koji je broj od te većine potreban kako bi se formirala Vlada.

– Ima puno spekulacija i svega ono što prati proces pregovaranja, ali nekad mi se čini da onima koji prizivaju broj 49 to samo služi da se zaklone od mogućih medijskih i paramedijskih udara onih koji su svjesni da neće biti dio ni one grupe poslanika od 41, odnosno da neće participirati u budućoj izvršnoj vlasti – naveo je Vuksanović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. novembar 2023 15:26