/ - FOTO: TVCG, SKRINšOT
15/11/2022 u 21:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vukšić: U ANB-u postojala nezakonita primjena mjera tajnog nadzora

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Slaven Radulović kazao je da je cilj prikupljenih informacija upotreba tih podataka za ucjenjivanje

Bivši direktor ANB-a Dejan Vukšić kazao je u Emisiji Okrugli sto na Parlamentarnom kanalu,prenosi portal RTCG, da je po stupanju na čelo ANB-a otkrio da je postojala nezakonita primjena mjera tajnog nadzora koje nijesu bile odobrene od strane Vrhovnog suda, ali postojao je i određeni broj predmeta gdje je ispoštovana formalno-pravna procedura, i gdje je Vrhovni sud dao odobrenja o metodama tajnog nadzora.

-Menadžment i ja došli smo do određenih podataka, u slučajevima kada kada je došlo do primjene mjera tajnog praćenja gdje nije bila potrebna dozvola Vrhovnog suda već se to odvijalo po nalogu direktora ANB-a-kazao je Vukšić  i dodao da je o pomenutim slučajevima informisao Tužilaštvo.  

Penzionisani sudija za istrage Višeg suda Radomir Ivanović kazao je da ANB treba dobro da zna da materijal koji se dobija primjenom mjera tajnog nadzora ne može biti dokaz u krivičnom postupku, ali da nalog o primjeni mjera tajnog nadzora ne može da donese čelnik Vrhovnog suda, već trojno vijeće tog suda.

-Mjere tajnog nadzora sud primjenjuje na osnovu zahtjeva tužioca, po inicijativi UP. Tada UP signalizitra Tužilaštvu, u čujoj je nadležnosti da zahtijeva mjere tajnog nadzota. Tako da se nijesmo sretali sa mjerama tajnog nadzora koje ANB vrši po odobrenju čelnika Vrhovnog suda- kazao je Ivanović.

Dodaje  da se prisluškivanje, snimanje i slične mjere nadzora ne donose po direktivi čelnika Vrhovnog suda, već tročlanog vijeća Vrhovnog suda.

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Slaven Radulović kazao je da je cilj prikupljenih informacija upotreba tih podataka za ucjenjivanje. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:32