Нацрт закона о лобирању на јавној расправи / -SR
30/10/2021 u 08:15 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За нерегистроване лобисте казна и до 20.000 еура

Поjам лобирања се прошируjе у смислу да обухвата и намjеру да се врши утицаj, а не сами извршени утицаj, предвиђено је нацртом министарства у коли је "Дан" имао увид

Иако је Програмом рада Владе за 2021. годину било предвиђено утврђивање Предлога закона о измjенама и допунама Закона о лобирању, а у циљу jачања преветнивног механизма у борби против корупциjе, током израде предлога закона приступило се изради новог закона, имаjући у виду да се више од половине чланова основног прописа миjења, односно допуњава. Министарство правде, људских и мањинских права јуче је на јавну расправу ставило Нацрт закона о лобирању, која ће трајати двадесет дана, и упутило јавни позив свим заинтересованим да се укључе и дају свој допринос.

– Разлог доношења овог закона jе и то што jе лобирање препознато као инструмент коjи доприноси спречавању корупциjе у процесу доношења закона и других општих аката. Нацртом закона о лобирању поjам лобирања се прошируjе у смислу да обухвата и намjеру да се врши утицаj, а не сами извршени утицаj. Поjам лобирања jе проширен и на начин да предмет лобирања обухвата и доношење поjединачних аката, тако да дjелатности лобирања обухватаjу и вршење утицаjа на доношење jавних одлука коjе се односе на начин реализациjе великог инфраструктурног проjекта, утврђивање услова за велике jавне набавке, одлуку о додjељивању jеднократне помоћи и слично– наводи се у објашњењу.

До краја августа у регистар уписано само шест лобиста, jедно правно лице и jедан наручилац

Надзор над спровођењем Закона о лобирању, коjи jе усвојен 2014. године, врши Агенциjа за спречавање корупциjе (АСК).

–Међутим, тренутна ситуациjа са имплементациjом важећег Закона о лобирању ниjе задовољаваjућа. Тако jе до краjа августа 2021. године у регистар лобиста уписано само шест лобиста, jедно правно лице и jедан наручилац. Такође, подручjе примjене важећег закона доста jе уско постављено, па jе неопходно проширити подручjе примjене. У том смjеру предлаже се да предмет лобирања обухвата не само опште, већ и поjединачне акте коjи су од општег интереса као што су нпр. велике управне одлуке, а коjе нису биле раниjе обухваћене – наводи се у објашњењу.

Нацртом закона је детаљно објашњено обављање дjелатности лобирања, поступак регистрациjе, тj. обавезног уписа у Регистар лобиста, уз таксативно навођење услова коjе мораjу испунити физичка и правна лица како би могли обављати дjелатност лобирања. Таксативно су наброjане и ситуациjе у коjима jе забрањено обављање дjелатности, као и рок траjања забране за jавног функционера.

Прописане су и велике новчане казне уколико се одредбе закона не буду поштовале, па ће се тако новчаном казном у износу од 500 еура до 20.000 еура за прекршаj казнити правно лице коjе обавља дjелатност лобиста, ако обавља дjелатност лобирања, а ниjе уписано у регистар лобиста; ако писаним путем не обавиjести Агенциjу о промjени података наjкасниjе у року од три дана од дана настанка промjене; ако у случаjу брисања лобисте из регистра лобиста не врати легитимациjу Агенциjи у року од три дана; ако отпочне поступак лобирања приjе закључивања уговора са наручиоцем лобирања; ако Агенциjи не достави податке о наручиоцу лобирања, области и предмету лобирања у року од осам дана од дана закључења уговора о лобирању; ако заступа два наручиоца лобирања са супротним интересима; ако нуди поклон, ствар, право, услугу или другу корист лобираном лицу, лицу повезаном са лобираним лицем, другом службенику или функционеру у органу власти; ако не достави писани извjештаj о раду Агенциjи наjкасниjе до 31. jануара текуће за претходну годину...

Посебно је наглашена транспарентност у самом процесу лобирања кроз обавезу лобираног лица да поднесе службену забиљешку о лобистичком контакту надлежном органу у року од пет дана од дана кад jе остварило контакт са лобистом. Такође, обавеза институциjа jе и да обjаве информациjу о лобистичком контакту на своjоj веб-страници, чиме се додатно поjачава транспарентност самог поступка.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 16:07