FOTO: VLADA CG - KOSOVO I CRNA GORA / - FOTO: VLADA CG - KOSOVO I CRNA GORA
17/03/2023 u 18:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za saradnju Crne Gore i Kosova 3,2 miliona eura podrške

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su naveli da je na skupu, koji je održan u Peći, saopšteno da Crna Gora i Kosovo realizuju zajedničke projekte već 12 godina

Evropska unija (EU) podržala je deset novih prekograničnih projekata sa 3,2 miliona eura, poručeno sa obilježavanja početka sprovođenja projekata ugovorenih kroz Treći poziv IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Kosovo 2014-2020.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su naveli da je na skupu, koji je održan u Peći, saopšteno da Crna Gora i Kosovo realizuju zajedničke projekte već 12 godina, što ukazuje na kvalitetnu saradnju dvije države i na uspješnost sveukupnog koncepta prekogranične saradnje.

Vršilac dužnosti /v.d./ sekretara Ministarstva evropskih poslova Miodrag Rašović istakao je da je u okviru IPA II programa podržano 23 projekta ukupne vrijednosti preko sedam miliona eura u oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i turizma.

On je dodao da se očekuje i ugovaranje još jednog projekta sa rezervne liste, čime će se procenat ugovaranja ovog poziva povećati na skoro 100 odsto.

- Deset projekata, koji su ugovoreni u okviru Trećeg poziva, ukupno su vrijedni 3,2 miliona eura, i u njima će čak 29 partnerskih organizacija i institucija sa Crne Gore i iz Kosova sprovoditi svoje aktivnosti u programskoj oblasti, koja obuhvata teritoriju 19 opština, kazao je Rašović.

Kosovski ministar administracije lokalne samouprave Elbert Krasnići istakao je da dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja predstavljaju glavne preduslove za pristupanje, dok jačanje međudržavne i prekogranične saradnje predstavlja osnovnu pretpostavku društvenog i ekonomskog razvoja.

- Iskrena i konkretna saradnja između susjednih zemalja unapređuje mnoge aspekte života građana, promoviše ekonomske odnose dvije zemlje, otvara razvojne perspektive i mogućnosti za bolje upravljanje prekograničnim okruženjem, te nudi razmjenu najboljih praksi i iskustava, naveo je Krasnići.

V. d. generalne direktorice Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći u Ministarstvu finansija Jelena Davidović, istakla je značaj prekograničnih fondova EU za bolji kvalitet života građana koji žive u programskom području.

- Za ovaj poziv vladalo je veliko interesovanje aplikanata. Ugovoreno je ukupno deset projekata od 3,2 miliona eura, a očekuje ugovaranje još jednog projekta, kazala je Davidović, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, zamjenik šefa za saradnju u Kancelariji EU na Kosovu Alesandro Biankardi rekao je da Evropska komisija prati uticaj prekograničnih projekata na razvoj prekograničnog regiona i unapređenje standarda života populacije u programskom području.

- EU će nastaviti da podržava unapređenje dobrosusjedskih odnosa i socio-ekonomski razvoj prekograničnog područja, naglasio je Biankardi.

Šefica Zajedničkog tehničkog sekretarijata (ZTS) Sanja Todorović upoznala je prisutne sa cjelokupnim vremenskim okvirom i aktivnostima koje su preduzele strukture Programa u cilju informisanja, kao i razvoja kapaciteta potencijalnih aplikanata prije i nakon objavljivanja poziva.

Kako je saopšteno, aktivnosti podržanih projekata usmjerene su na osnaživanje mladih, podsticanje socijalne inkluzije, zaštitu životne sredine i održivo korišćenje prirodnih resursa, kao i na promociju turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa u programskom području.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 13:08