Алма Задић и Дритан Абазовић / - фото: ГОВ.МЕ
19/06/2021 u 17:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Задић Абазовићу: Наставићемо да пружамо подршку ЦГ на путу ка ЕУ

Желимо да будемо дио европске породице и због тога смо риjешени да испоручимо резултате у рекордном року, навео jе Абазовић

Министарка правде Републике Аустриjе Алма Задић казала jе да ће Аустриjа наставити да даjе пуну подршку Црноj Гори и региону на реформском путу, како би Западни Балкан, у што скориjем периоду, постао дио ЕУ.

Она jе то казала приликом билатералног сусрета са потпредсjедником Владе Дританом Абазовићем.

– Подршка Аустриjе на европском путу Црне Горе од великог jе значаjа за нашу државу. Желимо да будемо дио европске породице и због тога смо риjешени да испоручимо резултате у рекордном року – навео jе том приликом Абазовић.

Изражаваjући задовољство због састанка са министарком Задић, потпредсjедник Абазовић jе, како се наводи у саопштењу Владе, нагласио да jе подршка Аустриjе политици проширења ЕУ до сада била од велике важности за Црну Гору и исказао наду да ће у том смjеру њихова политичка визиjа ЕУ бити настављена.

– Разговараjући о путу Црне Горе ка ЕУ, Абазовић jе навео да jе, имаjући у виду нову методологиjу проширења, борба против криминала и корупциjе на високом нивоу приоритет свих приоритета рада Владе и кабинета потпредсjедника, констатуjући да jе у претходних пола године постигнут одређени резултат на том пољу – навопди се у саопштењу.

Задић је казала да ће "Аустриjа наставити да даjе пуну подршку Црноj Гори и региону на реформском путу, како би Западни Балкан, у што скориjем периоду, постао дио ЕУ".

– Кључ напретка је у преговорима са ЕУ реформа у области владавине права, односно у поглављима 23 и 24. Задић jе нагласила да jе Црна Гора постигла напредак и да jе држава коjа jе од свих других на Западном Балкану наjдаље одмакла у преговорима са ЕУ – наводи се у саопштењу.

Абазовић и Задић су, како се додаjе у саопштењу, разговарали о положаjу ЛГБТ заjеднице, проблемима и изазовима са коjима се она суочава у савременом добу. Задић jе навела да су у знаку мjесеца jуна, коjи се обиљежава као мjесец ЛГБТ заjеднице, истакнуте заставе ове заjеднице на свим значаjниjим мjестима у Аустриjи.

Абазовић и Задић размиjенили су мишљења и о здравственим и економским посљедицама коjе jе оставила пандемиjа вируса ЦОВИД-19, процесу масовне имунизациjе грађана, као и значаjу предстоjеће туристичке сезоне за Црну Гору. Потпредсjедник Владе Црне Горе и министарка правде Аустриjе говорили су и о потенциjалима ЕУ фондова за Црну Гору и размjени искуства на том пољу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 12:45