ЕУ инсистира на већој транспарентности и реформама
11/07/2021 u 20:44 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Закључак Савјета за дијалог ЕУ: Опоравак Црне Горе зависи од борбе против корупције

Пут опоравка од пандемије значајно ће зависити од напора владе и њене способности рјешавања идентификованих структурних изазова, наводи се у закључцима

Сузбијање корупције, побољшање владавине закона, повећање транспарентности, јачање институција и социјалног дијалога, помоћи ће опоравку Црне Горе од пандемије вируса корона. То се наводи у нацрту закључака о стању у Црној Гори Савјета за економски и финансијски дијалог Западног Балкана и ЕУ, који ће бити објављени 12. јула. Представници земаља чланица ЕУ, Западног Балкана и Турске, Европске комисије и Европске централне банке састали су се у оквиру годишњег дијалога о економским политикама. Дијалог има за циљ да припреми Западни Балкан и Турску за будуће учешће у европским политикама.

Закључци ће бити објављени у понедјељак. У нацрту се наводи да је избијање пандемије Ковид-19 суочило земље чланице ЕУ, Западни Балкан и Турску са никад раније виђеним, великим изазовима за јавно здравство, економију и друштво. Усаглашено је да је потребно комуницирати ради заједничког координираног одговора на кризу.

Како се наводи у закључцима, пут опоравка од пандемије значајно ће зависити од напора владе и њене способности рјешавања идентификованих структурних изазова и ефикасне примјене пакета економске подршке, укључујући Eкономски и инвестициони план за западни Балкан.
– Опоравак би, такође, могли да помогну даљи напори на сузбијању корупције, побољшању владавине закона, повећању транспарентности и јачању институција и социјалног дијалога. Што се тиче структурних реформи, главни изазови у погледу јачања конкурентности и дугорочног и инклузивног раста су јачање регулаторног окружења, формализација економије и повећање запошљавања, посебно жена и младих и борба против дуготрајне незапослености – указано је у тексту закључака.

Важна је дигитализација јавног сектора

Како се наводи у закључцима Савјета, Црна Гора би требало да осигура дигитализацију јавног сектора.

– Важно је дати приоритет дигитализацији јавног сектора и развоју нових технологија у владиним службама како би се убрзао и побољшао економски опоравак – пише у закључцима Савјета за економски и финансијски дијалог Западног Балкана и ЕУ, који ће бити објављени 12.јула.


Како се наводи, административна кашњења, дискреционо понашање у институцијама и недоследности у тумачењу и примјени закона међу главним су питањима којима се треба бавити.

– Велики неформални сектор и даље кочи економски и социјални развој. Пуна сарадња између власти на централном и локалном нивоу је најважнија – наводи се у закључцима Савјета за економски и финансијски дијалог Западног Балкана и ЕУ.

Истиче се да стопа младих који у Црној Гори нијесу у радном односу или неком процесу обуке, остаје висока.

– Потребан је даљи напредак на јачању социјалног дијалога – истакнуто је у закључцима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 08:46