/ FOTO: IGOR šLJIVANčANIN
25/02/2023 u 12:33 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Završeno 22. Zimsko zasijedanje PS OEBS-a

Delegaciju su činili: Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, šef Delegacije u PS OEBS-a Slaven Radunović, kao i zamjenici članova Delegacije Simonida Kordić i Dragan Bojović

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala je na Zimskom godišnjem zasijedanju PS OEBS-a, koje je održano 23. i 24. februara 2023. godine u Beču.

Delegaciju su činili: Danijela Đurović, predsjednica Skupštine Crne Gore, šef Delegacije u PS OEBS-a Slaven Radunović, kao i zamjenici članova Delegacije Simonida Kordić i Dragan Bojović.

- U prisustvu skoro 250 parlamentaraca iz 52 zemlje koje su prisustvovale, predsjednica PS OEBS-a Margareta Sederfelt (Margareta Cederfelt) otvorila je 22. Zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a,  govorom u kojem je navela da su u toku prethodne godine na tlu Evrope kršeni principi utemeljeni osnivačkim aktom OEBS-a iz 1975. godine, te dodala da glavni prioritet svih treba biti obezbjeđivanje pravde i odgovornosti za počinjene zločine. Na uvodnom sastanku naglašeno je da multilateralizam nikada nije bio lak, ali da je  posebno danas, s obzirom na članstvo u OEBS-u i njegova pravila zasnovana na konsenzusu, posebno izazovan, te da se ne smije zaboraviti da Parlamentarna skupština upravo predstavlja forum za otvoren, iskren i pošten dijalog ukorijenjen u zajedničkim vrijednostima i obavezama- navodi se u saopštenju.

Na otvaranju zasijedanja, prisutnim parlamentarcima obratio se i predsjednik Nacionalnog savjeta Republike Austrije Volfgang Sobotka, koji je govorio o potrebi zajedničkog pristupa bezbjednosti, navodeći kao primjer trenutni rat u Ukrajini, ali i nekoliko drugih gorućih izazova na području OEBS-a.

- Predsjedavajući OEBS-a i ministar vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujar Osmani (Bujar Osmani), obratio se Skupštini u video poruci,  kojom prilikom je napomenuo da Zimski sastanak dolazi u veoma teškim vremenima za cjelokupnu evropsku bezbjednosnu arhitekturu, ali i za OEBS. Međutim, naglasio je da kao neko ko cijeni  ulogu i važnost multilateralne diplomatije, vidi potrebu za neprestanim angažmanom na ovom važnom parlamentarnom forumu, ujedno podvlačeći njegovu ulogu u jačanju političke volje koja je potrebna izvršnoj vlasti da napreduje- navodi se u saopštenju.

Drugog dana zasijedanja u palati Hofburg, održan je sastanak tri generalna odbora, koji je započet predstavljanjem izvještaja specijalnih predstavnika PS OEBS-a koji imaju mandate u odnosu na rat u Ukrajini.

Nakon predstavljanja posebnih izvještaja održana je otvorena debata u znak obilježavanja godine od početka rata u Ukrajini, a diskusije učesnika odnosile su se na političko-bezbjednosne aspekte, ekonomske i ekološke uticaje, kao i na implikacije koje je na ljudska prava uopšteno prouzrokovao rat na tlu Evrope.

 Na sastanku je naglašeno da Helsinški završni akt iz 1975. godine, ne može biti predmet pregovora ili različitih tumačenja, te izražena potreba da je jačanje kapaciteta organizacije da se nosi s ovim izazovom važnije nego ikad. U nastavku zasijedanja, na sastanku Stalnog odbora, učestvovali su šefovi nacionalnih delegacija i članovi Biroa PS OEBS-a. 

Tokom boravka u Beču, predsjednica Skupštine Danijela Đurović imala je bilateralne susrete sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Republike Austrije Volfgangom Sobotkom i potpredsjednikom PS OEBS-a Markom Pritčardom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 21:11