/ Фото: Лазар Ружић
10/01/2022 u 15:16 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Због кршења закона на суду 46 посланика и 91 функционер нове власти

Директорица АСК за Дан саопштила да су поднијели пријаве против 154 јавна функционера претходне власти

Агенција за спречавање корупције (АСК) је због кршења антикорупциjских закона до 15. децембра 2021. године покренула 1.091 прекршаjни поступак, готово двоструко више него у 2020. години. 

Од тога броjа, у прва три квартала 154 поступка су се односила на бивше jавне функционере, коjи по престанку функциjе ниjесу у законском року доставили извjештаj о приходима и имовини, а 91 на jавне функционере коjи по ступању на дужност ниjесу извршили ту обавезу. Због могућих кршења Закона о спречавању корупциjе подниjели су управне и прекршаjне поступке против 46 посланика Скупштине.

Ово су подаци на које за "Дан" указује директорица АСК Јелена Перовић у оквиру резултата рада институције на чијем је челу у протеклој години и додаје да су функционерима изречене новчане казне од 141.157 еура, а 2020. jе тај износ био 89.659 еура.

image

Перовић

Фото: Лазар Ружић

– У наjзначаjниjе резултате сврставамо чињеницу да смо наставили да снажимо свиjест и заjеднице о значаjу, дубини проблема и потреби његовог системског рjешавања, и грађана, упућуjући их на то да борба против корупциjе почиње са њима. Колико смо успjели у томе указуjе и стални раст њиховог повjерења: према истраживању jавног мњења, чиjи резултати су нам стигли приjе неколико дана, 78,5 одсто испитаника има веће или мање повjерење у Агенциjу, што jе за 6,2 одсто више него 2020. Колико грађани поштуjу наш рад одсликава се и у броjу приjава звиждача, коjих jе до 15. децембра било 125, готово двоструко више у односу на 2020. Користећи анализу прописа као важан антикорупциjски механизам, идентификовали смо законске норме коjе могу да доведу до системске корупциjе, док нови ОЕЦД-ов извjештаj о конкурентности за jугоисточну Европу, коjи мjери антикорупциjску димензиjу у шест земаља Западног Балкана, показуjе да, захваљуjући доприносу Агенциjе, Црна Гора има наjнапредниjи систем подршке и праћења планова интегритета. Када томе додамо броj покренутих прекршаjа, коjи увелико надмашуjе оне из претходних периода, можемо да закључимо да jе иза нас наjуспjешниjа година од оснивања институциjе почетком 2016. године. Ипак, и поред свега тога, циjеним да jе наjзначаjниjи резултат у претходних 12 мjесеци то што смо одољели броjним и интензивним притисцима, и што смо очували институционалну независност – каже Перовићева.

Наводи и да су изазови са којима су се суочавали лани двоjаког карактера.

– На оне унутрашње одговорили смо оптимализациjом процеса рада, обухватним реформама, коjима смо потпуниjе искористили капацитете, постепеним миjењањем навика и свиjести запослених, коjе смо мотивисали да квалитетно реагуjу на повећање нивоа и захтjевности радних обавеза. Све то смо урадили у условима пандемиjе, коjа нам jе као и многима отежавала посао, и у ситуациjи када нам у односу на предвиђену систематизациjу недостаjе 20-ак службеника – каже Перовић.

Спољашњи изазови односе се на, како наводи, снажне притиске и опструкциjе коjе су доживљавали.

– Упознати сте са начином на коjи jе Влада покушала да на мала врата, измjенама Закона о спречавању корупциjе, угрози нашу финансиjску, а са њом и сваку другу самосталност. Уз снажну подршку међународних партнера осуjетили смо таj наум. Притисци су кулминирали краjем године, када су попримили лични карактер, кроз подношење кривичне приjаве о мом наводном огрешењу о закон приликом продаjе стана на Цетињу 2019. године. Вjеруjем да су наручиоци и извршиоци те тобожње афере рачунали да ћу се у атмосфери коjа jе добила елементе медиjског и политичког прогона сама повући. Погриjешили су у рачуници: том конструкциjом су само оjачали одлучност мог тима да одговорним, законитим и неселективним радом штитимо jавни интерес, да дjелуjемо на снажењу интегритета како запослених у нашоj институциjи, тако и ван ње, и да не дозволимо урушавање Агенциjе, омаловажавање и поништавање оствареног напретка, и њено потчињавање ванинституционалним интересима и центрима моћи – казала је Перовићева.

Перовићева наводи да имају добру сарадњу са тужилаштвима, којима су прослиjедили десет поступака на даље поступање, али разлоге пријава не може да открије јер их закон обавезује на повjерљивост података. Истиче да су имали значаjну подршку међународних партнера, како вербалну, тако и конкретну, било да jе то на експертском нивоу, преношењем искустава, предлозима и сугестиjама, било финансиjским учешћем у проjектима.

- Имамо изванредну сарадњу са Министарством унутрашњих послова и тужилаштвом, док са Управом за кадрове коректно сарађуjемо кроз заjедничке проjекте. Са друге стране, на наш рад се у негативноj мjери наjвише одражава однос са Министарством финансиjа и социjалног старања, коjе нам забрањуjе запошљавање нових кадрова, иако имамо обезбиjеђена средства у буџету. Опструкциjе иду толико далеко да Управа за катастар и државну имовину, коjа jе под министарством, већ дуги низ мjесеци не рjешава проблем коjи имамо са гриjањем и хлађењем наших просториjа – наводи Перовићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 04:09