Андрија Мандић и Милан Кнежевић (Фото: Лазар Ружић) / - LAZAR RUZIC
18/06/2021 u 13:01 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

(ВИДЕО) Мандић: Историјска срамота да се Срби прогласе за геноцидан народ, Кривокапић нема подршку СПЦ

Доћи ћете до закључка да се Ђукнаовић вратио кроз ову резолуцију, а питање је и да ли је уопште одлазио. Само је Кривокапић успио да сопствени народ прогласи геонцидним прелазећи уз неки дурги народ, рекао Кнежевић

Поводом новонастале политичке ситуације, лидери Демократског фронта одржали  су  конференцију за медије. Андрија Мандић је казао да је "историјска је трагедија и срамота Црне Горе да су јуче Алекса Бечић, Дритан Абазовић, Здравко Кривокапић и Мило Ђукановић усвојили да се Срби прогласе за геноцидан народ.

(ВИДЕО) Скупштина: ДПС, УРА и мањине смијенили Лепосавића, усвојен предлог закона о буџету и предлог резолуције о Сребреници

-Јуче су наши посланици одлучили да тражимо темељне промјене које треба да нас врате на ниво односа који смо имали 30. августа Можемо да наставимо наше мале животе и пошаљемо поруку како је све било исто као што је било до јуче, али срамота коју смо приредили свима нама у Црној Гори и разорили темељне односе са Србијом и РС изгласавајући резолуцију да је наш народ геноцидан, а да Црну Гору нико није питао да ли то треба да уради или не. Ушли смо у велику и страшну причу, нисмо могли ни замислити да ћемо учинити нешто страшније него што је учинио Ђукановић кад је признао лажу државу Косово - рекао је Мандић на прес конференцији.

Мандић је казао да највећи број њихових посланика није спавао синоћ.

- Звали су ме многи невјерујући да је Здравко Кривокапић човјек кога су они представили и од којих је тражио благосолове, љубио тробојке, обећавао промјене од Херцег Новог до Пљеваља, да дочекамо овакво понижење и суноврат. Јуче смо освојили једну важну ствар. Мајкама са трооје дјеце обезбиједили смо средства да им се врати право које смо им раније обезбиједили а које им је било укинуто вољом Ђукановића и његовог режима. Обезбиједили смо и средства за попис, али сви ти успјеси падају дубоко у сјенку овог срамног догађаја. Историјска је трагедија и срамота Црне Горе да су Алекса Бечић, Кривокапић, Абазовић и Ђукановић донијели одлуку којом су српски народ и Србију прогласили геонцидном државом. Гласове смо доблили на обећању да ћемо направити радикалан заокрет  у спољној политици, а добили смо да ни амабсасдор Србије не може да се врати у Црну Гору. Након ове резолуције они ће бити још гори - додао је Мандић.

Мандић је казао да се чуо са Милорадом Додиком и да је "регистровао" огорчење и жалост на Црну Гору и на људе за које није сматрао "да могу бити овакви".

Он је додао да је све ово што "Ђукановић жели да припише другоме" мора се приписати другоме и ДПС-у који се понаша као да није имао везе са догађајима 90-их.

- Српски наорд је 30. августа схавтио која је његова снага. Српски народ нема чега да се плаши јер припада највећем народу на Балкану и не може га у Црној Гори нико понизити. Та ћче се ситуација мијењати и независно од тога што су многи од ови актери пожажени у некој амбасади по глави, ми не полажемо рачуне никоме, ни Србији ни Русији, али смо поносни што је Александар Вучић урадио све на корист Црне Горе - рекао је Мандић уз оцјену да се упркос томе из Црне Горе стиже порука да Србија мора да трпи ударце од политичара из Црне Горе.

Казао је да би волио одговор "након антисрпског чина" ко ће одговарати ако не будемо имали добру туристичку сезону.

- Ми ћемо тражити рјешење које ће да задовољи све. Не пристајемо на то да се у Сребреници десио геноцид. Десио се злочин, десили су се многи злочини и зато смо предлагали амандмане који су брутално одбијени од стране и оних који су нам партнери и који су тако снажно слављени након избора. Одбијени су од стране онога који нам је препоручен од СПЦ, али добили одговор од оног свештеника који је преопоручио Кривокапића да он више нема подршку СПЦ за ово што ради и да нема подршку оних адреса које су га препоручиле - рекао је Мандић.

Како је казао дио демократије је да "вас уцјењују најљигавији и најслинавији". Додао је да "им поручимо да то неће проћи наовом простору и да очекујемо да са оним који су нам помогли на изборима промијенимо Црну Гору".

Милан Кнежевић казао је да су Бечић, Кривокапић, Абазовић  и Ђукановић изгласавањем резолуције о Србреници, изтгласали најсрамнију и издајничку одлуку према Србији и српском народу.

- Питам се да ли смо могли људи вјеровати и очекивати да ће након девет мјесеци Кривокапић, дјелови већине заједно са ДПС-ом који су проклети и скључени из наше Цркве изгласати резолуцију против Србије и српског народа означавајући нас геноцидним. Нјихова резолуциај садржи платформу која ће имати за циљ укидање Републике Српске. Питам све оне који су нас након састанка у Острогу оптуживали да смо издајници,ко ово издаде? Је ли се десило оно на шта смо упозоравали? Да ће се наставити антиспрска политика и да представници српског народа буду у власти како би бранили интересе народа. Доћи ћете до закључка да се Ђукнаовић вратио кроз ову резолуцију, а питање је и да ли је уопште одлазио. Само је Кривокапић успио да сопствени народ прогласи геонцидним прелазећи уз неки дурги народ - рекао Кнежевић.

Он је питао све оне људе са литија, да ли су могли очекивати да ће Кривокапић и дјелови парламентарне већине предвођени Бечићем и Абазовићем, да ће изгласати резолуцију против Србије и српског народа.

Кнежевић је нагласио да ће УРА морати да докаже да је направила отклон од ДПС-а, да би се дошло до договора, јер их "народ већ од синоћ позива на масовна окупљања". Он тврди да је Абазовић постао вицепремијер на предлог покојног митрополита Амфолохија уз гаранције да неће водити антисрпску политику и да ће штитити тај народ.

- Нарушили смо односе са Србијом, према мојим информацијама Кривокапић је за мјесец требао да иде тамо у посјету, али се сада то неће догодити - рекао је Кнежевић.

Подсјећамо, синоћ је Скупштина Црне Горе усвојила смјену министра Владимира Лепосавића. Усвојена је и езолуција о Сребреници.

Izdvojeno

04. avgust 2021 16:45