Бојан Зековић / - Ј.Шћепановић
29/03/2022 u 15:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зековић: Булајић да прекине са блокирањем рада Скупштине

Пред Булајићем стоји дилема, да ли ће радити „све што одлучи ДФ“, како је најавио Андрија Мандић, или ће радити у складу са Уставом и Пословником, казао је Зековић

Социјалдемократска партија позива потпредсједника Скупштине Црне Горе Страхињу Булајића да прекине да блокира рад Скупштине кршећи Устав и пословник, или да уколико га партијске обавезе онемогућавају да ради законито, да поднесе оставку, казао је потпредсједник СДП-а Бојан Зековић.

Иако га Устав и Пословник обавезују да закаже сједницу Скупштине, како је казао, потпредсједник Булајић онемогућава посланицима да питају премијера и министра о неактивности Владе у времену изражене економске и социјалне кризе.

- Имамо енорман раст цијена енергената, раст цијена свих животних намирница, штрајк пољопривредника, Влада служи само за потребе министара, а потпредсједник Скупштине онемогућава институцију којом руководи да врши своју уставну функцију. Пословник у члану 187 обавезује потпредсједника Булајића да закаже посебну сједницу Скупштине са дневним редом Премијерски сат и посланичка питања. И прошле године су, у складу са Полсовником 25.03.2021. и 28.04.2021. одржане сједнице са овим дневним редом - навео је Зековић.

Посланици су онемогућени да врше не само контролну, већ и законодавну функцију. Низ закона који су у скупштинској процедури не могу бити разматрани, усљед чињенице да г. Булајић блокира рад Скупштине, због чега трпе грађани. Црна Гора је једина држава која није донијела нити једну антикризну мјеру и на тај начин помогла својим грађанима и привреди, истакао је  потпредсједник СДП-а.

Упркос свему наведеном Булајић одбија да закаже сједницу Скупштине кршећи Устав Црне Горе и Пословник Скупштине Црне Горе, додао је.

Пред Булајићем стоји дилема, да ли ће радити „све што одлучи ДФ“, како је најавио Андрија Мандић, или ће радити у складу са Уставом и Пословником. Уколико Вас партијске наредбе  спрјечавају да радите у складу са Уставом, поднесите оставку и ослободите кључну институцију партијских окова, заључио је Зековић у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:05