Зековић / SDP
24/01/2022 u 10:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зековић: Не дезавуисати Устав, већ изабрати легитимног и независног врховног државног тужиоца

Квалификована већина за избор ВДТ-а је управо предвиђена да ниједна власт, нити бивша нити будућа, не могу са натполовичном већином бирати ВДТ-а, већ је неопходно да он има шире повјерење, каже потпредсједник СДП-а

Више пута поновљено упозорење Европске уније, овог пута упућено од шефице мисије ЕУ у Црној Гори Оана Кристина Попа, још једном потврђује утемељеност критика СДП-а. Неусвајање препорука Венецијанске комисије ствара ризик од политизације Тужилачког савјета, а неопходност промјена у тужилаштву злоупотријебљена је и искоришћена за нормативно назадовање које омогућава политичку контролу, каже Бојан Зековић, потпредсједник СДП-а.

- Подсјећамо да је Социјалдемократска партија мјесецима инсистирала, а што је г. Бечић упорно одбијао, на отварању дијалога у Скупштини о неопходним промјенама у Државном тужилаштву, како би добили новог ВДТ-а који би имао легитимитет квалификоване већине у Скупштини и са таквим легитимитетом унаприједио рад кључне иституције за владавину права и процес интеграција у ЕУ - наводи Зековић у саопштењу.

Истиче да измјене закона које омогућавају мандат без легитимитета, дезавуисање Устава и нормативно назадовање нијесу пут којим треба ићи, већ је, како понављају и из ЕУ и Венецијанске комисије, неопходно доћи до кандидата који има шире повјерење. Квалификована већина за избор ВДТ-а је управо предвиђена да ниједна власт, нити бивша нити будућа, не могу са натполовичном већином бирати ВДТ-а, већ је неопходно да он има шире повјерење.

- Очекујемо да ће чланови ТС-а уважити упозорење из ЕК и инсистирање на широкој и инклузивној расправи, и да се неће ићи у дезавуисање Устава, већ да ћемо коначно добити легитимног и независног ВДТ-а, какав је неопходан Црној Гори - наводи потпредсједник СДП-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:40