Predrag Zenović / - FOTO: MEP
01/03/2024 u 16:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zenović: Naredna dva mjeseca ključna za isporučivanje rezultata u vladavini prava

Ukoliko ubrzamo dinamiku u sprovođenju reformi i u naredna dva mjeseca isporučimo potrebne rezultate, postoji realna mogućnost do ljeta dobijemo Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR) i pratećih završnih mjerila, saopštio je glavni pregovarač Predrag Zenović

On je na konstitutivnim sjednicama pregovaračkih radnih grupa za poglavlja 23 i 24 kazao da bi to otvorilo novu perspektivu pregovora i omogućilo Crnoj Gori da uđe u fazu privremenog zatvaranja novih poglavlja pravne tekovine EU.

Danas su održane konstitutivne sjednice pregovaračkih radnih grupa za poglavlja 23 i 24,  na kojima su razmatrane informacije o odlukama o obrazovanju pregovaračkih radnih grupa za ta dva poglavlja; nacrt poslovnika o radu pregovaračkih radnih grupa; aktuelnosti u pregovaračkim poglavljima 23 i 24; priprema Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao priprema za predstojeći, 13. sastanak Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost. S ciljem unapređenja koordinacije aktivnosti, u okviru pregovaračkih radnih grupa za poglavlja 23 i 24, određeni su koordinatori podoblasti i koordinatori u ime institucija.

Predstavljajući aktuelnosti u oblasti vladavine prava, glavni pregovarač je kazao da je ključnim imenovanjima u pravosuđu odblokiran proces i stvoreni uslovi za dalji napredak naše zemlje na evropskom putu.

- Pored imenovanja u pravosuđu, potrebno je dovršiti i preostale reformske procese u oblasti pravosuđa, dodatno se posvetiti konsolidaciji bilansa rezultata u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala te unaprijediti ukupni medijski ambijent i do kraja istražiti napade na novinare, naročito one iz ranijeg perioda, što je preporuka Evropske komisije koja se u kontinuitetu adresira Crnoj Gori - kazao je Zenović.

On je istakao da je Crna Gora na nedavno održanoj Međuvladinoj konferenciji dobila veliku podršku i podsticaj od Evropske komisije i država članica EU kada je u pitanju nastavak pristupnih pregovora.

- Evropska komisija se u ovom poduhvatu Crnoj Gori u potpunosti stavila na raspolaganje kako kroz pružanje podrške u vidu tehničke i ekpertske pomoć na mnogim stategijskim i pravnim aktima tako i u vidu konstantnog dijaloga i saradnje po svim aktivnostima - kazao je glavni pregovarač.

On je, u kontekstu planiranja narednih obaveza, ukazao na značaj Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2024- 2027 čiju pripremu je iniciralo Ministarstvo evropskih poslova.

- Cilj ovog planskog dokumenta je strateško usmjerenje procesa evropske integracije Crne Gore ka ostvarivanju potpune usklađenosti domaćeg zakonodavstva s pravnom tekovinom EU. Vremenskom odrednicom ovog dokumenta želimo da pokažemo i domaćok i  međunarodnoj zajednici da Vlada Crne Gore ima jasnu viziju do kada želi da ispuni sve svoje domaće zadatke, kada je harmonizacija pravne tekovine EU u pitanju - zaključio je Zenović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:33