Zenović / - Приватна архива
15/03/2024 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zenović: Sa rekonstrukcijom Vlade sačekati do kraja juna

Crna Gora do dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila, što je predviđeno za kraj juna, treba da zadrži aktuelni politički okvir, poručio je glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović.

Predsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Vladimir Bilčik kaže da zemlja u ovom trenutku treba da bude izuzetno posvećena evropskom putu, te da bi sve što odvlači fokus s toga cilja moglo biti problem.

Iz Evrope sad takođe naglašavaju da bi svaki nepromišljeni potez mogao ugroziti evropske ambicije Crne Gore.

Utemeljena, jasna i zaokružena politička volja za napretkom u pregovaračkom procesu osnovni je preduslov za iskorak u EU integracijama, poručuje glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović. Stoga ističe da bi eventualna rekonstrukcija vlade trebalo da sačeka kraj juna i izvještaj o privremenim mjerilma.

Zenović na POSP-u: Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu

- Mislim da je, do juna kada dobijamo Izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila, važno da se zadrži koliko je moguče politički okvir koji postoji, a sva druga pitanja pripadaju onome što je demokratski život jedne političke zajednice i koje će svoje odgovore naći u Skupštini Crne Gore - naglasio je Zenović.

Predsjedavajući POSP-a Vladimir Bilčik pak ne licitira sa datumima. Ističe da će mjerila biti ispunjena kada svi budu spremni.

- Znam da postoje očekivanja i da je sve realno u narednim nedjeljama i mjesecima, ali to podrazumijeva da ključne odluke i promjene moraju da se dogode u Crnoj Gori i sve što odvlači pažnju onih koji rade na tome i usporava proces bi moglo biti problem - kazao je Bilčik.

Bilčikov crnogorski kolega Boris Pejović komentarišući preuranjenu rekonstrukciju se poziva na koalicioni sporazum.

- Koalicioni sporazum jasno definiše da je rekonstrukcija moguća do godine dana. Čuli smo poruke i u Deklaraciji koja je usvojena. Crna Gora je napravila jako važne korake ka Evropskoj uniji tako da smatram da je ta opcija otvorena i da o tome treba razgovarati - kazao je Pejović.

Zato, kako zaključuju evropski zvaničnici, treba posmatrati širu sliku i ne dozvoliti da partijski problemi nadvladaju najvažniji politički prioritet Crne Gore – članstvo u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 05:34