фото: Скриншот / - фото: Скриншот
21/06/2022 u 11:23 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Живковић: Темељни уговор потписати са свим вјерским заједницама, нико не може бити повлашћен

Нисмо имали прилуку да видимо нацрт уговора, а корисно је да буде јаван кад буде у форми предлога за цијелу друштвену заједницу - нагласио је он

Посланик Демократске партије социјалиста Данијел Живковић је на прес конференцији поручио да Темељни уговор мора бити потписан са свим заједницима и само ако је усклађен са Уставом и законом Црне Горе.

- Ни једна вјерска заједница не може бити повлашћена. Ту постоји слово устава и то мора бити инплементирано у уговор. Нисмо имали прилуку да видимо нацрт уговора, а корисно је да буде јаван кад буде у форми предлога за цијелу друштвену заједницу - нагласио је.

Он је, одговарајући на питања новинара, казао да нема информације да је Демократски фронт тражио мјеста по дубини.

Што се правосудног система тиче, казао је да они раде да се попуне упражњена мјеста у правосуђу, те да ће дати допринос да се изаберу челни људи у правосуђу.

Он је истакао да је ДПС дао подршку мањинској влади јер желе да се убрза процес са ЕУ и због економске ситуације у Црној Гори.

- Нисмо се гуркали за позиције у извршној власти. Видјели сте шта се радило за вријеме владе Здравка Кривокапића и што се данас чини у државним предузећима. Не гуркамо се, немамо намјеру да то радимо. Рекао сам шта су приоритети - нагласио је Живковић.

Посланик ДПС Никола Ракочевић, на прес конференцији, је казао да је глобална дешавања су утицала на Црну Гору, те да смо у том сложеном времену имали некомпетенту владу која није могла да одговори изазовима.

- Програм Европа сад се финансирао на рачун пензионера, здравства и општина. Ми имамо план и идеју да понољашамо животни стандар свих ових три категорија које су угрожене. Ми ћемо са владом заједно рјешавати проблем општина. Програмом Европа сад закинуте су локалне самоуправе, иако нас је влада убјеђивала супротно. Сад имамо од 40 до 75 одсто губитака по том основу. Ми смо амандманима обезбиједили 15 милиона општина. Ми смо у децембру предложили измјене закона о локалним самоуправама. Тада нисмо имали подршку већине, и општине су остале закинуге. Са министром Дамјановићем и владом планирамо да поново предложимо овај закон - рекао је Ракочевић.

Како је истакао, грађани на сјеверу су ускраћени за помоћ Општина планом Европа сад.

- Хоћемо да вратимо општинама тај приход како би помогли грађанима. Посебно се то односи на општине на сјеверу и то у општинама гдје нисмо на власти. Овдје не говоримо о политичким разлозима већ о грађанима који су ускраћени. Покушавамо да грађанима олакшамо ово тешко вријеме - поручио је Ракочевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. avgust 2022 17:50