- архива / - Милун Зоговић
01/03/2022 u 14:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зоговић: Ибрахимовић нема овлашћења да сазове сједницу, пропала идеја мањинске владе

Зоговић наглашава да потпредсједник Скупштине из реда мањинских народа, Ервин Ибрахимовић, нема никакво овлашћење, нити уставно, законско и пословничко упориште, на основу којег би заказао сједницу Скупштине

Посланик ДНП-а и Демократског фронта Милун Зоговоић казао је да потпредсједник Скупштине Ервин Ибрахимовић, нема никакво овлашћење, нити уставно, законско и пословничко упориште, на основу којег би заказао сједницу Скупштине.

- Носиоци идеје за прекрајање изборне воље, и рушитељи тада установљене парламентарне већине, до овог тренутка немају кандидата за предсједника Скупштине, а притом запомажу да сједница није заказана. Уз то, синоћ је дошло до политичког велеобрта кроз јавно саопштену жељу ДПС-а да се врати на власт без избора, кроз његово учешће у будућој политичкој Влади.

Зоговић тврди да је пропала идеја мањинске владе, нема мандатара такве Владе, "а очигледно нема ни 41 посланика за такав пројекат, а камоли 49".

- У раније нарученим анализама неки медији, блиски предсједнику ДПС-а, саопштили су да Скупштину Црне Горе може заказати лично господин Ибрахимовић Ервин. Устав и пословник Скупштине експлицитно прописују да у току трајања редовног засиједања, као што је то сада случај, сједницу Скупштине искључиво може заказати предсједник Скупштине. У актуелном случају то једино може урадити потпредсједник из најбројнијег посланичког клуба, којег је Скупштина на пленуму званично одредила, до избора новог, да врши дужност предсједника Скупштине у пуном капацитету.

То значи, каже Зоговић, да му, поред Пословником прописаних права и дужности, припадају и дужности које проистичу из Устава, као што је, на примјер, чланство у Савјету за одбрану и безбједност.

- Наглашавам да би сваки приступ, па чак и у анализама, да Скупштину може сазвати било ко други, а не Страхиња Булајић, значио правно насиље и увођење потпуне анархије у правни систем. Рушење уставног поретка неизоставно повлачи и несагледиве посљедице по стабилност и безбједност земље. Зато су медијске анализе и спинови са предлозима да се политичком силом руши уставни поредак опасне, недобронамјерне, а они, који би то евентуално спроводили, улазе у зону кривичне одговорности.

Зоговић наглашава да потпредсједник Скупштине из реда мањинских народа, Ервин Ибрахимовић, нема никакво овлашћење, нити уставно, законско и пословничко упориште, на основу којег би заказао сједницу Скупштине.

- Убијеђен сам да је предсједник Бошњачке странке у савјетима неименованих правних савјетника, на које се у својим анализама позивају медији, блиски бившем режиму, препознао све лоше намјере и прљав посао који му се жели повјерити.

- Ти позиви, практично, значе политичко и правно насиље, које би за посљедицу имало подизање свеукупних, не само политичких него и вјерских и националних тензија у Црној Гори. То је позив на сукобе како би се од кривично-правне одговорности покушали амнестирати они, који су три деценије пљачкали грађане Црне Горе - закључио је Зоговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 18:09