/ FOTO - LAZAR RUZIC
10/12/2022 u 19:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zogović o ocjeni VK: Glasanje za sudije Ustavnog suda mjerilo ko je na evropskoj agendi

Kako je naglasio, kada već druge upućuje na neophodnost poštovanja mišljenja Venecijanske komisije (VK) prirodno je valjda da ličnim primjerom stane iza svojih riječi

Da bi potvrdio političku konzistentnost i moralnu principijelnost najmanje što se može očekivati od poslanika Andrije Nikolića jeste da u ponedeljak glasa za sva četiri kandidata za izbor sudija Ustavnog suda, naveo je poslanik DF-a i DNP-a Milun Zogović.

Kako je naglasio, kada već druge upućuje na neophodnost poštovanja mišljenja Venecijanske komisije (VK) prirodno je valjda da ličnim primjerom stane iza svojih riječi i time ispoštuje preporuke mnogobrojnih relevantnih evropskih adresa i same VK o neophodnosti izbora Ustavnog suda u punom kapacitetu u što hitnijem roku.

Nikolić: Svi kojima je stalo do evropske perspektive poštovaće mišljenje VK

- Kada se već odlučio na tumačenje mišljenja VK a uvažavajući njegovo političko iskustvo čudi da poslanik Nikolić nije prepoznao i prenio glavnu poruku VK upućenu predsjedniku njegove partije i uzurpatoru ustavnih ovlašćenja predsjednika Crne Gore Milu Đukanoviću a koja se najvjerodostojnije može opisati riječima "GOODBYE CHARLIE- naglasio je Zogović.  

Kako tvrdi, za razliku od poslanika Nikolića Venecijanci su jasno ukazali da je Đukanovićevo kršenje Ustava uzrok institucionalne krize, pokazujući da čak ni oni, kao potencijalna poslednja slamka spasa, nemaju razumijevanje za Đukanovićeve očajničke poteze "i da je to što on radi a vi slijepo pratite ponajmanje evropska perspektiva Crne Gore".

-Venecijanci su vam otvoreno ukazali i da ste i 2007. godine prilikom donošenja Ustava,imali od njih preporuku deblokirajućeg mehanizam za proceduru predlaganja mandatara predlažući da se „parlamentu da pravo da bira premijera u okviru parlamenta, ako ne bude izabran prvi ili prva dva kandidata koje je predložio predsjednik“.  Što Milo Đukanović i Ranko Krivokapić nijesu prihvatili čuvajući mogućnost neustavne blokade formiranja izvršne vlasti za ovakve prilike. Očigledno je da vas najviše boli razumijevanje koje je pokazala VK ne sumnjajući u dobronamjernost i pragmatičnost naše zakonodavne inicijative. Demokratska i politička kratkovidost najbolje je vidljiva u vašim preporukama da se DF-u koji je pobijedio na izborima ne dozvoli da na osnovu izbornih rezultata participira u vršenju vlasti- smatra Zogović.

Kako je rekao, time jasno potvrđujete "nespremnost i nezrelost za prihvatanje elementarnih demokratskih tekovina, da je vaša politička platforma destrukcija, haos i institucionalna anarhija i da u stvari ne želite iznalaženje rješenja nego produbljivanje političke i institucionalne krize".

-Da je tako najbolje će se potvrditi prilikom izjašnjavanja za izbor četvoro sudija Ustavnog suda koje vi ne želite da izaberete. Vaše ponuda oko izbora samo jednog sudije je najprozirni destruktivni politički manevar. Izborom jednog ili dvojice sudija Ustavni sud i dalje ostaje nefunkcionalan i zarobljen raljama politike DPS-a. Djeluje nestvarno da oni koji se žale na ustavnost nekog pravnog akta ne žele da izaberu Ustavni sud koji je jedini nadležan da odlučuje o ustavnosti. Glasanje za sudije Ustavnog suda najbolje je mjerilo ko je na evropskoj agendi, a ko želi agendu haosa i institucionalne anarhije- cijeni Zogović. 

Kako kaže, kao jedan od snažnih motiva da se ne glasa za sudije Ustavnog suda treba preispitati i razne nedozvoljene inostrane maligne uticaje onih koji žele da zaustave evropsku perspektivu Crne Gore.

-Kao i mnoge druge veze vaše partije sa neformalnim centrima kriminalne moći koji kroz pokušaj pravljenja pravne anarhije žele izbjeći ličnu pravnu odgovornost. Međunarodni partneri žele saradnju sa pravno uređenom državom,koja vjerovali ili ne poslaniče Nikoliću mora imati i Ustavni sud- smatra Zogović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:56