/ Foto - IVAN PETROVIC-IPE
30/01/2023 u 20:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zogović: Drugi krug je realnost, pobijediće kandidat DF-a

Ocijenio je da je, s obzirom na veliki broj kandidata, realno da će doći do drugog kruga izbora

Jasno je da će na predstojećim predsjedničkim izborima između tri kandidata – kandidata stranih ambasada, mafije i naroda – pobijediti predstavnik naroda, odnosno Demokratskog fronta, poručio je tokom večerašnjeg gostovanja u Info plusu na Adria televiziji poslanik DF-a Milun Zogović.

-Ako uzmete u obzir rezultate od 30. avgusta i to da DF čini više od polovine te parlamentarne većine, bilo je prirodno da ostale partije većine podrže kandidata DF-a, uvažavajući lokalne izbore 23. oktobra, kada se potvrdila snaga Demokratskog fronta- rekao je Zogović.

Pošto, kako je dodao, kod njihovih partnera nije bilo takvog raspoloženja, predsjednik Demokratske narodne partije Milan Knežević je iznio ponudu da kandidat iz anti-DPS bloka koji uđe u drugi krug dobije podršku ostalih kandidata parlamentarne većine.

-Mi smo spremni, ako su i ostali u parlamentarnoj većini spremni, ako treba i da potpišemo unaprijed sporazum da onaj kandidat iz anti-DPS bloka koji uđe u drugi krug dobije podršku svih ostalih kandidata- rekao je Zogović, naglasivši da je jasno da će se kandidat DF-a, ako ne pobijedi u prvom krugu, naći u u drugom.

Ocijenio je da je, s obzirom na veliki broj kandidata, realno da će doći do drugog kruga izbora.

-U kom će pobijediti kandidat DF-a. Očekujemo pobjedu koja bi bila ozdravljenje za cijelu Crnu Goru, njom bi Crna Gora vratila subjektivitet i suverenitet- naveo je Zogović.

Ukazao je i da je, pored političke i državničke odgovornosti, pitanje izbora sudija Ustavnog suda i pitanje opšte kulture i pristojnosti.

-Prednost treba da dobiju oni kandidati koji imaju profesionalne reference, a ne nikako da to bude stvar političkih trgovina i zakulisnih dogovora- naglasio je.

A kada je riječ o razrješenju krize u Crnoj Gori, poslanik Fronta smatra da postoje samo dva poštena načina – formiranje 44. vlade od partija većine nastale 30. avgusta ili, ako do toga ne može da dođe, vanredni parlamentarni izbori.

-Mislim da je priča o potencijalnoj rekonstrukciji pale Vlade na nivou političke šizofrenije. Možete misliti kakav bi bio taj kandidat za ministra koji bi pristao da ga neko kandiduje i bira za ministra u paloj vladi. Mislim da je to degutantna priča i da je svaka priča o rekonstrukciji te vlade pravljenje alibija za neizbor 44. Ako smo svi dali podršku Miodragu Lekiću za mandatara mislim da ne treba vršimo opstrukciju nego hitno da se sjedne za sto i izabere vlada- dodao je.

Kako je kazao, za svakog ko se bude protivio njenom izboru jasno je da želi da sačuva politički monopol koji mu je zloupotrebom izborne volje od 30. avgusta omogućila DPS.

-Pozivam sve iz parlamentarne većine da, ako im je stalo, formiramo vladu što prije, ako ne – da idemo na parlamentarne izbore i da ne trošimo vrijeme građanima Crne Gore- zaključio je Zogović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. mart 2023 15:40