/ - фото: ИГОР ШЉИВАНЧАНИН
01/12/2021 u 09:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зорчич-Бечићу: ЦГ постигла највећи напредак на пољу европских интегрција

Зорчич је истакао да је њихова амбиција у току њиховог мандата да се ти односи продубе и на парламетарне нивое

Предсједник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић и предсједник Државног збора Републике Словеније Игор Зорчич, одржали су заједничку пресс конференцију у Државном збору Републике Словеније.

Обраћајући се медијима поручили су да двије земље имају јако добре и садржајне билатералне односе на свим пољима, те истакли да је настојање да се током трајања актуелних мандата сарадња додатно ојача и продуби на парламентарном нивоу.

- Дозволите ми на почетку да се захвалим мом пријатељу, мом колеги предсједнику Зорчичу, на заиста дивним ријечима добродошлици и гостопримству које осјећамо на сваком кораку боравка у, нама веома пријатељској и драгој, Словенији. Након посјете предсједника Зорчича Црној Гори у јуну мјесецу, више наших сусрета које смо имали широм Европе, у мултилатералним формата парламентарне сарадње, мог боравка крајем септембра у Љубљани, на Самиту предсједника парламената Западног Балкана, дефинитивно да ова билатерална посјета моје маленкости и делегације црногорског Парламента, даје још један печат нашим одличним личним релацијама али, слободан сам рећи, и изванредним односима двије земље- казао је Бечић.

Истакао је да двије земље заиста карактерише блискост народа, карактерише чињеница да нема отворених питања, нити било каквих проблема у билатералним односима.

- Имамо заједничку историју, дијелимо заједничку садашњост, и идемо заједнички, сигуран сам, у успјешну европску и евроатлантску будућност. У том правцу заиста захваљујем Словенији на великој политичкој и експертској стручној помоћи коју је пружала и пружа Црној Гори и на пољу евроатлантских интеграција гдје је Словенија одиграла велику значајну улогу да би Црна Гора постала пуноправна чланица НАТО савеза, али и на пољу европских интеграција, гдје је Словенија и сада, предсједавајући Европском унијом, показала заиста пуну приврженост афирмацији политике проширења ка земљама Западног Балкана. Црна Гора нема било какву дилему, за нас је европски и евроатлантски пут без алтернативе, али вјерујем да је успјешан завршетак европских интеграција Црне Горе и чињеница да очекујемо и да се залажемо да Црна Гора постане прва сљедећа чланица Европске уније, снажна порука и велика потреба и ЕУ да би мотивисала друге земље Западног Балкана да наставе путем европских интеграција и да земље Западног Балкана нити желе нити ће имати други пут- додао је Бечић, поред осталог.

Потврдивши да Црна Гора и Словенија имају јако добре међусобне односе на свим пољима, Зорчич је истакао да је њихова амбиција у току њиховог мандата да се ти односи продубе и на парламетарне нивое, наводећи: 

- Словенија као предсједавајућа у Савјету Европске уније, потрудила се ставити на сто питање проширења на Западни Балкан. Црна Гора је на том подручју постигла међу земљама највећи напредак. Словенија је, као и до сада, и убудуће, спремна Црној Гори пружити политичку и техничку подршку како би до уласка у Европску унију заиста и дошло.

Како би дошло до успјеха у тој сарадњи, треба повећати и продубити и парламентарну сарадњу. Заједно са колегом Бечићем, договорили смо се да ћемо учинити све што је у нашој моћи како би продубили сарадњу између група пријатељства, могућа је и сарадња у оквиру групе посланица у парламентима, гдје би се могле на тим форумима размијенити искуства како по питању реформи и усвајања законодавства, тако да би држава као Црна Гора могла ући у Европску унију.

Веома је важно, и зато смо колега Бечић и ја размијенили искуства како водити парламент, што је у условима данашње епидемије тешко не само у Европској унији, него и у свијету. Дакле, ситуација је захтјевна, долази до великих дебата у друштву, наравно и у парламенту, све то се заоштрава, и зато треба наћи начина како премостити та питања. У Словенији се можемо суочавати са разним опструкцијама опозиције, а у Црној Гори чак и неких владајућих странака и зато је толико важније наћи начина како водити тај друштвени и парламентарни дијалог. Морам поменути и ситуацију на Балкану, гдје, како знамо, долази до све веће појаве популизма и еуроскептицизма, и са колегом Бечићем о томе смо већ разговарали током ове посјете и наставићемо наше разговоре- навео је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 08:39