Бечић и Зорчич / - IGOR SLJIVANCANIN/Скупштина ЦГ
29/11/2021 u 14:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Зорчич-Бечићу: Видим Црну Гору као просперитетну државу и будућу прву чланицу Европске униjе

редсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, током званичне посjете Републици Словениjи састаће се и са предсjедником Републике Словениjе Борутом Пахором

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић борави у званичноj посjети Републици Словениjи на позив предсjедника Државног збора Игора Зорчича.

Истичући да двиjе земље имаjу одличне међудржавне односе и садржаjну сарадњу у свим областима, предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић jе оциjенио да ће посjета делегациjе Црне Горе коjа jе у току, уз претходно реализовану посjету предсjедника Државног збора Игора Зорчича Подгорици као и броjним сусретима у току међународних посjета, доприниjети снажењу билатералне парламентарне дипломатиjе, али и свеукупне парламентарне сарадње. Он jе у том контексту подсjетио на формирање Група приjатељства два парламента, те поручио да очекуjе да ће се у наjскориjе вриjеме створити претпоставке за реализациjу непосредних сусрета представника парламената.

Предсjедник Бечић jе предсjедника Државног збора, током билатералног састанка, упознао са достигнућима и резултатима коjе jе Скупштина остварила у минулих годину дана, истичући наjприjе резултате остварене на пољу транспарентности и отворености, као и jачању контролне и надзорне улоге парламента што jе препознато и вредновано са свих релевантних ЕУ адреса, те указао и на  новитете у Пословнику и активности Скупштине коjе су резултирале унапређењем родне равноправности и права мањинских народа и њихових представника у Парламенту.

Указуjући на значаj чињенице да се политика проширења налази на листи приоритета словеначког предсjедавања Савjетом ЕУ, предсjедник Скупштине jе захвалио Словениjи на свеукупноj подршци Црноj Гори на путу ка европским интеграциjама и афирмациjи европске перспективе Западног Балкана. Он jе нагласио да jе чланство у ЕУ стратешки циљ на коjем Црна Гора дослjедно ради и улаже максимум напора, кроз 100 одсто усклађеност вањске и безбjедносне политике са политикама ЕУ и поновио став да jе европски пут jедина успjешна будућност региона.

Наводећи да одлука Црне Горе да усвоjи нови приступ преговорима представља одраз спремности да у интензивниjем диjалогу са Европском комисиjом и државама чланицама, градимо процес и радимо на њему, предсjедник Бечић jе нагласио да jе у даљим реформским процесима Црна Гора посебно фокусирана на пружању доприноса у борби против поларизациjе и подjела jер, по риjечима предсjедника Бечића циљ jе да сачувамо европски правац Црне Горе.

Предсjедник Државног збора, Игор Зорчич, казао jе да jе Црна Гора направила наjвећи искорак у процесу придруживања Европскоj униjи и изразио наду да ће Црна Гора постати прва наредна чланица констатуjући да Црна Гора може увиjек рачунати на помоћ Словениjе на путу ка Европскоj униjи jер да би таj процес био успjешан, морамо се подржавати а Словениjа jе ту за вас.

Предсjедник Бечић jе изразио захвалност на подршци коjу Словениjа несебично пружа, рекавши Ви даjете додатан печат нашим личним односима и управо овим сусретом заклjучуjемо изврсну календарску годину.

Предсjедник Бечић jе на самом почетку званичног сусрета имао тет-а-тет састанак са предсjедником Зорчичем, након чега jе услиjедило уписивање у књигу утисака, гдjе jе Предсjедник црногорског Парламента записао

- Имамо заjедничку историjу, диjелимо заjедничку садашњост, идемо у сигурну заjедничку европску и евроатланску будућност! Прво приjатељи, а затим и партнери. Хвала вам на томе – истакао је Бечић.

Двиjе делегациjе одржале су и билатерални састанак, а црногорску делегациjу, на челу са предсjедником Бечићем, чине - потпредсjедница Бранка Бошњак, посланик Борис Богдановић и савjетница предсjедника, Сандра Радевић.

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић, током званичне посjете Републици Словениjи састаће се и са предсjедником Републике Словениjе Борутом Пахором.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 22:15