Суаду Зороњић / - Суаду Зороњић
21/12/2021 u 19:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зороњић амандманима тражи изградњу Интерног одјељења у бјелопољској болници и магнетну резонанцу

Како је казала, бјелопољска болница пружа услуге не само становницима Бијелог Поља него и околних опстина, а стара зграда у којој се налази 16 соба има само један тоалет

Средства која су опредјељена у оквиру програма ,,Изградња и реконструкција објеката здравства” и  ,,Реконструкција постојећег објекта болнице у Бијелом Пољу” нијесу довољна и треба их увећати тако да укупно износе 1 200 000 00 еура. Амандманским дјеловањем на буџет за 2022. годину тражила сам изградњу Интерног одјељења и увећање износа са 500 000 на 1 200 000 00 еура”, саопштила је посланица Грађанског покрета УРА у Скупштини Црне Горе Суада Зороњић.

Како је казала, бјелопољска болница пружа услуге не само становницима Бијелог Поља него и околних опстина, а стара зграда у којој се налази 16 соба има само један тоалет.

- Иако је реновирана прије пар година, далеко од тога да задовољава стандарде за квалитетно пружање здравствених услуга. Додатни проблем је и то што је зграда интерног одјељења одвојена од главне зграде болнице гдје се налазе све друге службе, па је за дијагностичке и консултативне прегледе неопходно пацијенте транспортовати на отворено до зграде болнице. Некада и по неколико пута у току дана и на тај начин се врло често дешава да се наруши здравље пацијента. Изградњом и пројектом новог Интерног одјељења било би све у једној цјелини. За изградњу интерног одјељења већ је спреман идејни пројекат и сва потребна документација - објашњава она.

Зороњић каже да болница, поред адаптације интерног одјељења, планира и етапно реконструисање свих амбуланти, набавку нове опреме и едукацију средњег и високог медицинског кадра.

 - Послије више година, од прије мјесец, у сарадњи са Институтом за болести дјеце у Подгорици, урађене су и прве операције из области дјечје патологије - додала је она.

Други амандман се, истиче посланица УРЕ, односи на набавку магнетне резонанце.

 - Општа болница у Бијелом Пољу, као будући регионални центар у визији свог развоја, има потребу за набавком апарата магнетне резонанце као најсавременије неинвазивне дијгностичке методе, не само ради повећања нивоа квалитета здравстене заштитите, већ и рјешавања дијагностичких дилема из разних области медицине. Та болница има довољно стручног кадра да може да одговори увођењу ове дијагностичке процедуре, а обављање те врсте прегледа значајно би помогло функционисању Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) и грађанима са сјевера олакшало брже обављање прегледа и растеретило их путовања до Подгорице - навела је.

Она напомиње да се морају знати потребе грађана.

 - Морамо се изборити се за њихове реалне захтјеве. Амандманима тражицу само оно што је насушна потреба грађана Бијелог Поља и грађана сјеверног региона - закључује Зороњић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:05