/ - FOTO: DNP
15/01/2024 u 11:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izmjeniti dopune zakona o Fondu rada, žrtave tranzicije da budu obuhvaćene davanjima koja fond isplaćuje

Predstavnici sindikata ukazali su na problem u Fondu rada, kao i na to da je neopravdano dug, dvije ipo godine,u Fondu rada V.D. stanje, da se pored dva regularno raspisana konkursa uz sve procedure Uprave za ljudske resurse, direktor nije izabrao

Predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević, u Skupštini Crne Gore primio je predsjednika Samostalnog sindikata Fonda rada Veselina Vujanovića i njegove saradnike Anu Mrdović i Bojanu Lopičić. Tema sastanka bila je aktuelna situacija i problematika u Fondu rada.

Predstavnici sindikata ukazali su na problem u Fondu rada, kao i na to da je neopravdano dug, dvije ipo godine,u Fondu rada V.D. stanje, da se pored dva regularno raspisana konkursa uz sve procedure Uprave za ljudske resurse, direktor nije izabrao.

- Takođe upoznali su predsjednika DNP-a Milana Kneževića sa činjenicama da je u prošloj godini žrtvama tranzicije, zbog kojih Fond rada i postoji, isplaćeno nepunih 100.000,00 eura od planiranih 1.100.000,00 eura i da su u proceduri nekoliko postupaka pred SDT-om zbog nezakonitog postupanja Upravnog odbora. Uvažavajući sve argumentovane činjenice, predsjednik DNP-a Milan Knežević se obavezao da će urgentno o ovome obavijestiti resornog ministra i predsjednika Vlade. On će zatražiti da se po najkraćem mogućem postupku sprovede procedura izbora direktora Fonda rada, ali i da se podrži onaj kandidat koji iskaže najveći nivo stručnosti i profesionalnosti od strane Uprave za ljuske resurse- navodi se u saopštenju.

Zajednički su konstatovali da bi se trebalo krenuti u izmjene i dopune zakona o Fondu rada, kako bi i preostalih 7000 žrtava tranzicije bilo obuhvaćeno davanjima koja fond isplaćuje, a tiču se bivših zaposlenih u crnogorskim preduzećima kojima poslodavac nije izmirivao poreze i doprinose, te isti danas ne mogu ostvariti pravo na penziju.

- Demokratska narodna partija, shodno situaciji u kojoj sve vreći broj sindikata traži svoja prava, u fazi je konstituisanja jednog ekspertskog tima, kojeg bi činili sindikalci, stečajni upravnici, pravnici, advokati, a koji bi bio stručna podrška svim sindikatima i radnicima u ostvarivanju njihovih prava- navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:18