Европски парламент изјасниће се о правосудној реформи / -CHRISTIAN CREUTZ
30/04/2021 u 10:04 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Европски парламент 18. маја ће се изјаснити о тужилачком закону

Документ ЕП-а садржаће опште напомене и коментаре о најважнијим питањима, а посебан дио биће посвећен најављеној правосудној реформи у Црној Гори
Европски парламент (ЕП) усвојиће 18.маја на сједници у Стразбуру Извјештај о напретку Црне Горе, у коме ће посебан дио бити посвећен најављеној реформи правосуђа и усвајању закона о измјенама и допунама закона о државном тужилаштву. Након усвајања, извјештај ће добити карактер резолуције Европског парламента. На сједници 18. маја, главне тачке из извјештаја образлагаће извјестилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула, услиједиће расправа након чега ће се посланици изјаснити о документу у цјелини.
Резолуција ће садржати опште напомене и коментаре о најважнијим питањима, а како је речено „Дану”, посебан дио биће посвећен најављеној правосудној реформи.
Претходно ће Венецијанска комисија доставити до 10. маја мишљење на нацрт измјена и допуна закона о државном тужилаштву Црне Горе. То је и за „Дан” недавно потврдила секретарка ВK Симона Граната Менгини. Она је казала да је кабинет потпредсједника Владе Црне Горе упутио још један захтјев за давање мишљења, те се очекује да ће оно бити окончано до тада.
Предлог измјена закона о тужилаштву, на којем се налазе потписи пет предсједника посланичких клубова парламентарне већине, предат је недавно у процедуру, те су се стекли сви услови да се 11. маја нађе на дневном реду сједнице црногорског парламента
Спољнополитички одбор ЕП-а је у нацрту извјештаја о Црној Гори, који је усвојио 13. априла, изразио озбиљну забринутост због ограниченог напретка у борби против корупције. Позвали су институције да побољшају досадашње резултате у одузимању имовине стечене криминалом, кривичном гоњењу и правоснажним пресудама. За извјештај је на одбору гласало 58 европских посланика, четири су била против, уз девет уздржаних.
У нацрту извјештаја се такође изражава жаљење због ограниченог напретка у правосуђу. Осуђује се и стање по питању слободе изражавања и медија, уз констатацију да је у пет узастопних извјештаја Европске комисије наведено да нема напретка на овом пољу.
М.В. – И.Д.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:43