Раденко Лацмановић / -IVAN PETROVIC - IPE
27/04/2021 u 23:29 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раденко Лацмановић сматра да је ДИK прекршила неколико закона уочи локалних избора у Херцег Новом

ДИK је злоупотријебила личне податке и прекршила Закон о заштити података о личности, Закон о бирачком списку, као и конвенцију 108 Савјета Европе и неко због тога мора одговарати, тврди Лацмановић за „Дан”
Државна изборна комисија (ДИK) поступцима показује да јој није битан правни поредак Црне Горе, већ интереси Демократске партије социјалиста и странака које су њој служиле, оцијенио је за „Дан” експерт за заштиту личних података и слободан приступ информацијама Раденко Лацмановић. Државна изборна комисија (ДИK) у понедјељак je издала саопштење у којем се наводи како је та институција, у складу са својим надлежностима, утврђеним Законом о избору одборника и посланика и Законом о бирачком списку, утврдила да се у изводу из бирачког списка за Општину Херцег Нови, налазе 1.943 бирача која већ остварују бирачко право у Србији.
Лацмановић каже да нико не смије да врши уплив у информационе системе других држава како би некоме евентуално ускратили бирачко право у Црној Гори.
– ДИK је злоупотријебила личне податке и прекршила Закон о заштити података о личности, Закон о бирачком списку, као и конвенцију 108 Савјета Европе и неко због тога мора одговарати. Они могу да добију од Министарства унутрашњих послова све податке који су везани за оне који су уписани у бирачки списак у Црној Гори. То им не даје за право да улазе у информациони систем друге државе – истиче наш саговорник.
Објашњава да су сврха и намјена због којих ДИK добија личне податке јасно прецизирани и не смију бити мијењани.
– Позивам Агенцију за заштиту личних података и слободан приступ информацијама Црне Горе, која има потписан меморандум о сарадњи са повјереником у Србији за ову област да заједно изврше надзор код надлежног министарства сусједне државе и провјере како је, по ком правном основу и у којем обиму неко из Црне Горе улазио у њихов информациони систем, осносно бирачки списак и провјеравао личне податке – каже Лацмановић.
Четири члана ДИK-а су раније казали да је Комисија, посредством секретара, Николе Дедеића, који је из редова ДПС-а, грубо злоупотријебила лични податак сваког бирача уписаног у бирачки списак.
Дедеић је у реаговању истакао да је та тврдња неистинита и злонамјерна, те да ниједан вид манипулације путем јавних саопштења чланова владајуће већине у ДИK-у неће и не може утицати на обављање прописаних надлежности секретара, Комисије и њене службе.
– Податак је јасан и гласи да су 1.973 пунољетне особе са пребивалиштем у Србији и српског држављанства уписане у извод из бирачког списка за општину Херцег Нови – подвукао је Дедеић.
Сарадник на програмима у ЦГО-у Дамир Суљевић је изразио забринутост зато што Министарство унутрашњих послова, с обзиром на сазнања која су позната јавности већ неко вријеме, још увијек није предузело одговарајуће мјере и радње имајући у виду обим проблема са бирачким списком у Херцег Новом као и да се сами избори у тој општини примичу.
– ЦГО позива МУП, али и Владу Црне Горе да што хитније ово питање разријеши у сарадњи са властима Републике Србије, како легитимитет ових локалних избора не би био доведен у питање – саопштио је Суљевић.
И.Д.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:27