УРА честитала 9. Мај / - ГП УРА
09/05/2021 u 13:43 h
Портал ДанПортал Дан
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ГП УРА: Из Црне Горе кренуо талас отпора у заробљеној Европи

Данашњи дан, коjи симболизуjе побjеду над фашизмом, подсjетник jе на времена када jе Црна Гора, као прва држава у Европи, 13. jула 1941. године подигла оружани устанак против фашизма, наводе из ГП УРА

Данашњи дан подсjећа на то да европске идеjе о демократиjи и заjедништву, макар на супротноj страни имале и наjопакиjе противнике, увиjек побjеђуjу, наводе поводом Дана побједе над фашизмом из ГП УРА.

– Као држава од коjе jе кренуо глас отпора и бунта у заробљеноj Европи, Црна Гора jе дала несагледив допринос борби против фашизма и нацизма. Наставиће бескомпромисно у том правцу, и, ускоро и постати пуноправна чланица Европске униjе – саопштили су из Грађанског покрета УРА.

Како су истакли из ове партиjе, 9. маj jе датум када Црна Гора треба да буде поносна на своjу историjу.

– Данашњи дан, коjи симболизуjе побjеду над фашизмом, подсjетник jе на времена када jе Црна Гора, као прва држава у Европи, 13. jула 1941. године подигла оружани устанак против фашизма. Европски пут, коjи jе показала jош тада, jедини jе пут за Црну Гору и због тога jе за нас 9. маj вишезначан – наводе из УРЕ.

Из УРЕ су истакли да ће савремена Црна Гора, иако у броjним што друштвеним, што политичким изазовима коjи су посљедица прве демократске смjене власти, наставити да његуjе антифашистичку политику.

– Љубо Чупић и Jока Балетић нису узалуд изгубили своjе животе. Слободна и антифашистичка Црна Гора, за коjу су се тада борили, биће посвећена реформама и одлучна да истински живи европске вриjедности коjе су, показало се, приjека потреба у нашем друштву – поручују из УРЕ.

Из ове партије наводе да иако у Црноj Гори jош увиjек постоjе облици погубних идеологиjа, задатак свих, а нарочито власти, мора да буде супростављање сваком, па и наjмањем, покушаjу позитивног контексуализовања таквих поjава.

– Много jе година потраћено jер jе воља за европском Црном Гором била декларативна. Терет такве политике живимо данас, али смо сада у прилици да, као чинилац власти, покажемо да имамо снаге да савладамо све препреке коjе нас држе у мjесту. Црна Гора ће, осим на своjу историjу, имати на шта да буде поносна и у скориjоj будућности, као дио развиjене, напредне и модерне Европе – закључуjу из УРЕ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:25