/ - RADOJE ZIVKOVIC
03/10/2021 u 14:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Акциjа за социjалну правду тражи: Исправити дискриминациjу према особама са сметњама у развоjу

АСП упутиће сјутра иницијативу Скупштини и предсједнику Бечићу, а инициjативу са идентичним захтjевима протекле седмице је доставила Министарству финансиjа и социjалног старања и министру Милоjку Спаjићу

Акциjа за социjалну правду (АСП) упутиће сjутра предсjеднику Скупштине Алекси Бечићу и свим посланичким клубовима Инициjативу да омогуће да се из капиталног буџета за наредну годину дио новца опредиjели за дневне центре за одрасла лица са сметњама у развоjу.

Тиме би се, како се оцjењуjе, исправила дугогодишња неправда према њима и њиховим продицама, коjе се означаваjу рањивим породицама.

АСП jе предложила да се измиjени Закон о социjалноj и дjечjоj заштити тако да се, до обезбjеђења таквог смjештаjа, укине старосна граница од 26 година.

"Та одредба лицима са сметњама у развоjу са тим навршеним годинама онемогућава да наставе да буду даљи корисници постоjећих дневних центара у оним општинама у коjима такви центри постоjе", каже се у саопштењу.

Инициjативу са идентичним захтjевима АСП jе протекле седмице доставила Министарству финансиjа и социjалног старања и министру Милоjку Спаjићу.

Наводи се да од 24 општине у осам нема дневних центара за дjецу и младе (закон их препознаjе до 26 година) са сметњама у развоjу.

"Док већина општина нема дневне центре за лица са навршених 26 година, већ се они социjално искључуjу и „пуштени су низ воду“, чиме се излажу неприхватљивоj друштвеноj дискриминациjи и нарушаваjу им се основна људска права", каже се у реаговању.

АСП оцjењуjе да одредба о старосноj граници од 26 година, а у контексту црногорских прилика, гдjе не постоjе дневни центри за лица изнад те старосне границе, неспорно представља дискриминациjу.

"Тако се пред родитељима тих лица (поготову самохраним) поставља огроман изазов како да обезбиjеде даљу социjалну укљученост дjеце и сприjече да у потпуности постану „невидљиви и изгубљени“ чланови друштва, али и како да раде и обезбиjеде породици егзистенциjу, када би морали бити константно уз дjецу", каже се у саопштењу.

АСП очекуjе да ће Спаjић и партиjе прихватити ову Инициjативу, коjа би значила исправљање дугогодишње неправде према особама са сметњама у развоjу и укупно рањивим породицама.

"Надамо се да неће ићи путем бивше власти коjима су они, коjима jе помоћ била наjпотребниjа, увиjек били последњи на љествици приоритета, законских обавезности и људске хуманости", каже се у саопштењу.

Подсjећа се да jе нова власт наjавила социjалну правду за све грађане.

"Зато се АСП нада да ће заштити права особа са сметњама у развоjу и побољшати укупне услове њихове социjализациjе", наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 12:22