Радомир Божовић / -СПЦГ
08/03/2022 u 15:19 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Анализа завода за школство показала: Математику предаје 160 нестручних наставника

Чак 160 од 470 наставника математике који раде у школама нема потребну стручну квалификацију, што представља велики проблем за квалитет наставе, истичу за "Дан" из Удружења наставника математике

Анaлиза Завода за школство је показалa да чак 160 од 470 наставника математике који раде у школама нема потребну стручну квалификацију, што представља велики проблем за квалитет наставе, истичу за "Дан" из Удружења наставника математике. Предсједник Удружења наставника математике Радомир Божовић објашњава да више од трећине професора није стручно заступљено што представља велики и дугогодишњи проблем. Он истиче да, умјесто дипломираних математичара, ђацима тај предмет често предају машински и електроинжењери, дипломирани економисти, апсолвенти и учитељи.

– Постоји податак да у једној школи математику предаје и професор енглеског јер нема ко други. Разлог је недостатак тог наставног кадра у школама. Проблем датира одраније и веома је тешко то ријешити. Имамо ситуацију да школе морају да импровизују да би нашле наставника математике. Највећи проблем је забиљежен у сеоским и приградским школама гдје нема ко да предаје математику, па се управе сналазе како знају и умију. Овакво стање нас забрињава јер онда имамо нестручно заступљену наставу. Када умјесто професора математике дјецу уче професори друге струке, онда имамо просјечно знање из тог предмета, не могу да развију логику, да савладају потпуно друге повезане предмете као што су физика и хемија. Имаћемо и ситуацију да ће да бјеже од тог предмета јер им није објашњено како треба и нијесу је завољели, иако се ради о једном од најважнијих предмета за школовање. Ако немамо добре математичаре нећемо послије имати стручне програмере, инжењере. Високошколци који заврше математику ријетко хоће да започну каријеру у просвјети, јер имају могућност да боље зараде у многим компанијама као програмери и стручњаци – истиче Божовић.

У пензију иде 61 запослени

Божовић каже да у Подгорици још немају проблем са недостатком наставника математике, али значајан број његових колега ускоро одлази у пензију, што ће донијети нови изазов. Према подацима Завода за школство, од 315 наставника 61 је пред пензиjом или jе у пензиjи.

– Засад још постоји интересовање за радна мјеста наставника математике у Подгорици и другим градовима. Према мојим информацијама, у Будви и Мојковцу општина финансира плаћање смјештаја колегама како би остали да раде у тим градовима. Биће веома неизвјесна ситуација у наредним годинама. Надамо се да ће држава коначно нешто предузети како би ученици имали од кога да уче и науче у школи – каже Божовић.

Он наводи да Удружење покушава да ријеши проблем, али држава треба да се окрене просвјети.

– Нико неће да ради за плату од 650 еура, а може своје знање да наплати много више. Држава ништа није урадила да привуче математичаре у школе. У појединим градовима саме општине плаћају стан наставницима математике да би остали да предају дјеци. Колеге требамо да стимулишемо како би остали да раде у школама. Иначе, ово ће постати велики проблем за образовни систем. Са оваквим приступом матуранте не усмјеравамо да упишу математику, него право или економију. Потребно је и факултети да се укључе, зашто не бисмо обезбиједили и један број стипендија за талентованње ученике и на тај начин им омогућили да се школују и доприносе друштву. Оси проблема недостатка наставника, изражен је и проблем недостатка такмичења ученика, мањак уџбеника и услова за рад математичара. О свему томе држава и надлежно министарство треба да поведу рачуна. Све колеге су сагласане да се мора нешто предузети што прије и омогућити школовање новог кадра – каже Божовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 20:18