Бечићу признање за мир, националну и вjерску толеранциjу / - Скупштина
11/12/2021 u 11:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бечићу у Истанбулу уручено признање за мир, националну и вjерску толеранциjу

Предсjедник Скупштине jе био дио самита коjи jе од значаjне важности, посебно имаjући у виду могућности коjе блиска економска сарадња и њено jачање са Републиком Турском може дониjети Црноj Гори

Предсjедник Скупштине Црне Горе Алекса Бечић након завршеног Петог истанбулског економског самита, коjи се одржава у Турскоj, добио jе признање за мир, националну и вjерску толеранциjу.

Истанбулски економски самит, поред броjних панела коjи су се водили на тему унапређења зелених политика као и  функционисања економског система у доба пандемиjе корона вируса, сами краj радног дана обиљежила jе додjела награда и признања.

image
- Скупштина

Наиме, Курсад Тузмен, бивши министар у турскоj влади, извршни jе директор Самита коjи се традиционално одржава у Истанбулу и окупља велики броj учесника. На његов позив, предсjедник Бечић jе био дио овог самита коjи jе од значаjне важности посебно имаjући у виду могућности коjе блиска економска сарадња и jачање исте са Републиком Турском може дониjети Црноj Гори.

Управо jе и признање за мир, националну и вjерску толеранциjу Тузмен уручио предсjеднику Скупштине Црне Горе, Алекси Бечићу,  рекавши да му представља изузетну част што jе овако значаjно признање удиjелио наjмлађем предсjеднику Парламента у Европи.

"Дозволите да изразим огромну захвалност и задовољство што ми jе припала та привилегиjа да примим престижну награду за допринос миру, међувjерском и међунационалном складу и толеранциjи. Као предсjедник Скупштине, трудио сам се и трудићу се да на сваком кораку даjем допринос борби против подjела, против екстремизма, против поларизациjе односно, борби за афирмациjу мира, стабилности, помирења, слоге и заjедништва међу људима, вjерама и нациjама”, казао jе предсjедник Бечић.

Предсjедник Бечић jе изразио захвалност на награди искористивши прилику да позове на уjедињење људи свих вjера и нациjа у jедан тим и да се ове вриjедности одбране.

Награда за посебан допринос турске економиjе и промоциjе зелених политика, припала jе истакнутоj турскоj фирми "Зорлу енергиjа", коjа се већ 25. година бави различитим областима у сектору коjи се бави производњом електричне енергиjе и њеном дистрибуциjом, а оно по чему су посебно препознатљиви jесте израда соларних панела као и одржавање мрежних станица за пуњење електичних возила.

Директор самита, Курсад Тузмен jе,  имаjући у виду допринос коjи Парламент Црне Горе даjе зеленим политикама, замолио предсjедника Бечића да управо он овоj компаниjи уручи признање и награду.

"Имаjући у виду да jе Скупштина Црне Горе прва институциjа у региону коjа ће на свом крову имати постављене соларне панеле и самим тим уштедjети готово 50 % електричне енергиjе,  допринос коjи даjемо зеленоj економиjи jе велик”, констатовао jе Бечић.

Учешће на Самиту jе jош jедна потврда  да простора за ближу и jачу сарадњу између двиjе земље има, посебно када jе у  питању отварање нових турских предузећа у Црноj Гори као и инвестициjа. Саговорници су закључили да jе ово довољан разлог за поновни сусрет закључивши поруком " Живjело приjатељство Црне Горе и Турске".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:42