/ На два точка 190 километара - фото: М.С.
30/05/2021 u 16:50 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бициклом обишли цијело Скадарско језеро, направили круг од 190 километарa

Здравку Росандићу, Ранки Николић и Ненаду Вујадиновићу није тешко пало што су у току овог обиласка окретали педале читавих 11 сати, а тура је са одморима и паузама трајала нешто око 17 сати

Да километри не представљају никакву препреку, кад се срцем воли путовање, али путовање на два точка и сопственом снагом, недавно су доказали троје заљубљеника у бициклизам, планине и природу. Они су дугогодишњи бициклисти, претежно оријентисани на планински бициклизам и макадамске путеве, те им овог пута није било тешко да својим двоточкашима обиђу Скадарско језеро. При томе су направили круг од 190 километра, савладавши укупну висинску рзлику од преко 2.200 метара. Здравку Росандићу, Ранки Николић и Ненаду Вујадиновићу није тешко пало што су у току овог обиласка окретали педале читавих 11 сати, а тура је са одморима и паузама трајала нешто око 17 сати.

image
Вријеме за предах - фото: М.С.

Наравно, овим љубитељима бициклизма ово није први обилазак Скадарског језера, али је њихова ранија тура била нешто краћа, јер није обухватала дио Скадарског језера који се треба обићи путем преко Ријеке Црнојевића. Зато су овај пут своју замисао остварили поласком из Голубоваца у 5:30 часова 24. маја 2021. године, упутивши се преко моста на Морачи у Вуковцима, даље преко Грбаваца и Доње Горице, па магистралним путем до скретања за Ријеку Црнојевића. Ту настају и прелијепи видео-записи, фотографије тог дијела језера, а онда и дуго спуштање до Ријеке Црнојевића. С првим озбиљнијим успонима срећу се у даљем путу преко Комарног, да би се онда поново спуштали ка Вирпазару. Услиједио је краћи одмор, доручак и освјежење, а онда се овај тројац запутио  даље око језера преко Грађана, Мурића, Лимљана, Доње Бриске, Остроса, превоја Стегваш, Кравара до граничног прелаза Сукобин. Наставили су своје путовање кроз Скадар, гдје праве дужу паузу, свјесни да ће остатак пута возити у ноћним условима. Наравно, није им то било страно, јер ко се бициклизмом бави на овакав начин, увијек са собом има  свјетло за вожњу ноћу, као и задњу прописану сигнализацију. 

image
На бициклима обишли Скадарско језеро - фото: М.С.

Вријеме им је ишло наруку, посебно на дионици од Скадра до граничног прелаза Божај, јер на том дијелу пута бициклистима често потешкоће задаје јак вјетар, којег овог пута скоро да и није било. Своје путовање привели су крају педалајући преко Тузи, Матагужа и Балабана и на полазно одредиште у Голубовцима стигли нешто иза 23 сата. Километар сат на бициклу показивао је 190,25 километара.

Свој подухват овјековјечили су начинивши прегршт фотографија наших дивних предјела око Скадарског језера, а посебан утисак на њих оставио је пролазак кроз шуму старог кестења у Доњој Бриски.

Задовољни и срећни због квалитетно проведеног дана на педалама, већ сјутрадан ће размишљати о неким новим рутама, предјелима и дружењима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 23:33