Вукмановић / -Фото: ТВЦГ
15/04/2022 u 07:54 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бившу директорку школе у Бару пријавили због минуса од 30.000 еура

Школски одбор у ОШ "Југославија" пoднио пријаву против Вукмановић због сумњи да је без њиховог одобрења трошила новац за куповину школског инвентара

Школски одбор у ОШ "Југославија" у Бару поднио је пријаву против бивше директорице Биљане Вукмановић због сумњи да је без њиховог одобрења трошила новац за куповину одређеног школског инвентара и оставила установу у минису од 30.000 еура.

Руководилац у барском Основном државном тужилаштву Радован Ђуришић за "Дан" је казао да je по пријави школе о неправилностима у раду бивше директорице покренут извиђај и затражене додатне контроле финансијског пословања.

Школски одбор је установио да је Вукмановић мимо њиховог одобрења набављала одређену опрему за школу, подове и завјесе и буџет установе оставила у минусу од 30.000 еура. Школски одбор сумња да је новац употријебљен у те сврхе, због чега су од истражних органа затражили да испитају случај.

image

ОШ "Југославија"

-Фото: Фејсбук

Министарство просвјете, науке, културе и спорта смијенило је у јулу прошле године Вукмановић због непоступања по прописима приликом формирања новог школског одбора. Основни суд у Бару је прије неколико дана поништио рјешење о разрешењу Биљане Вукмановић, као незаконито.

– Школски одбор је поднио пријаву полицији због неправилности приликом трошења средстава, који је како наводе, довео до минуса у буџету установе. Одбор захтијева да се утврди да ли је било злоупотреба на штету школе. Полиција је обавијестила дежурног тужиоца и прослиједила документацију коју су доставили. Тужилаштво је тражило додатне информације и провјеру надлежних инспекцијских органа, како би се утврдило да ли има елемената кривичног дјела. Прикупљају се сви потребни подаци по пријави школе – каже Ђуришић.

Из Министарства просвјете, науке, културе и спорта "Дану" је саопштено да неће стати док се не испитају сва непочинства у образовним установама.

– Гдје год постоји сумња да је било финансијских злоупотреба и малверзација ревизијом ћемо доћи до прецизних податка и о томе обавијестити надлежне државне органе. На томе ћемо предано радити, како би се школе заштитиле од било какве врсте злоупотребе – кажу из министарства.

Министарство је прошле године утврдило да Вукмановић ниjе извршавала радне задатке, односно ниjе формирала школски одбор. Основни суд је након тога утврдио да Вукмановић није имала прилику да у дисциплинском поступку докаже да ли има елемената за њено разрешење.

– Сходно свему наведеном, суд сматра да је рjешење Министарства просвjете, науке, културе и спорта Црне Горе бр. 04-601/21-5883/1 од 12.7.2021. године незаконито jер у рjешењу ниjе тачно и jасно наведено коjе то радне задатке тужиља ниjе извршила, односно коjу повреду радне обавезе jе извршила, зато што навођење као разлога за разрешење да тужиља ниjе обавиjестила ресорног министра о именовању новог школског одбора, нема никакво утемељење у закону, односно не представља разлог за разрешење – наводи се у пресуди.

Вукмановић јуче није одговарала на позиве, а недавно је саопштила да се у ишчекивању правоснажности пресуда због разрешења директора отвараjу питања на коjа неко у наjкраћем временском року треба да одговори.

– Прво и наjважниjе jе зашто jе Закон селективно примjењиван? Познато jе да неколицина директора школа ниjе разриjешена. Постоjе докази да ни у тим школама нису Законом у прописаном року формирани школски одбори. Коjа jе то, онда, законска одредба ове руководиоце аболирала разрjешења, ако су начинили исту, наводну повреду радне обавезе као и ми, коjи смо разриjешени? – пита Вукмановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 16:42