На Конику сасвим обичан дан / IVAN PETROVIC-IPE
07/05/2022 u 12:08 h
Milan Sekulović, Milovan NovovićMilan Sekulović, Milovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бјелопољци се по први пут окупили, а на Конику Ђурђевдан више није празник

Ово је Свети Ђорђе, какве везе то има са нама? Како генерације расту, читамо и схватамо да су наши преци били необразовани и нешколовани, кажу на Конику

Ђурђевдан или Едерлези традиционални празник Рома ове године слављен је широм Црне Горе, али не и на Конику у Подгорици гдје живи већи број припадника те националне заједнице, који кажу да више неће да славе тај празник јер он припада Православцима, а они су Муслимани и славе само Бајрам. Иако је, већ прошле године тај празник слављен, а ранијих година на Ђурђевдан Коник био мјесто пјесме и игре, као и грађана спремних да разговарају са новинарима, ове године је музика изостала, а на разговор пристају само анонимно.

Већ на улазу у ромско насеље ситуација је била неуобичајена, музике и игре није било. Када смо кренули кроз насеље група младића нам је добацила "нема изјава данас, ми више не славимо Ђурђевдан". На питање зашто не славе одговарају да су они Муслимани, да су славили прије пар година, али више не.

– Тада нисмо знали шта је слава, сада хвала Богу знамо. Има једна кућа која слави, ми остали не – казао нам је један од грађана.

Скромно али свечано

Ромске породице православне вјероисповијести у Никшићу су славиле Ђурђевдан, али славље није било као у неким ранијим годинама, а основни разлог је сиромаштво у којем живе. Они који су мало свечаније славили, нијесу били расположени да то забиљежи наша новинарска екипа.

– Претходне двије године готово и да нисмо славили због епидемије, а ове настављамо традицију, али скромно, колико ко може. Тешко се живи па већина сународника не може за овај лијепи дан да купи јагње, али обиљеже како-тако, истакао је Мирсад Муратовић.

Б.Б.

На питање да ли је нама чудно што не славе Ђурђевдан, казали смо да јесте, на шта су узвратили да се ништа посебно није десило "већ да су се окренули својој вјери".

– Ово је Свети Ђорђе, какве везе то има са нама? Како генерације расту, читамо и схватамо да су наши преци били необразовани и нешколовани. Прихватали су традиције људи гдје су долазили, били туђи робови, нису знали, ми сада знамо. Имате Роме који су Православци па они нека славе. Не припадају нама српске славе. Ми смо Роми и Муслимани, дођите петком на џуму да нас сликате – казао нам је један од саговорника.

Сличну причу смо чули и од осталих мјештана насеља, који су истакли да су славили Бајрам, а то што су прошле године славили "је друга прича". Изузетак је, ипак, био у кући Самира Баjра, који каже да је он Муслиман, али да слави Ђурђевдан јер је то традиција од предака, коју неће да прекине.

image

Самир Баjро

IVAN PETROVIC-IPE

– У рану зору смо били на Морачи, купали се да сперемо сву муку и невољу са себе. Онда кући почињемо весеље које траје цијели дан. Не знам зашто други неће да славе, а годинама су славили – казао је Бајра, а његову причу потврђују два брата.

image

Ромска слава у Стројтаници

М.Н.

У бјелопољском насељу Стројтаница, гдје живе 33 Ромске породице прослављен је организовано празник Ђурђевдан, слава Рома. Поред Рома из Стројтанице ту су били и њихови сународници који живе у насељу Ракоње. За разлику од Коника у Стројтаници је било весело и раздрагано, иако, све породице Ромске не славе Ђурђевдан.

– Да нам је срећан Ђурђевдан и да све остале наше празнике дочекујемо у здрављу и весељу, и да нас је сваки следећи пут све више. Ово је наш први Ђурђевдан који овако заједнички прослављамо. Сувише нас је мало да би се дијелили и једни на друге бацали ружне ријечи. Само сложно, имамо сви шансу да се промијенимо и то на боље – казала је млада представница Рома Розана Божовић.

Велизар Селимовић, каже да је током читавог дана дочекивао госте и да је поносан што славе Ђурђевдан на овај начин.

– Рано изјутра смо ја, супруга Зинета и дјеца заједно отишли до оближње чесме са водом, умили се и убрали јоргован, а онда кући приредили гозбу. Тако су радили наши преци, тако ће наставити наши потомци – казао је Велизар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 16:44