/ Фото: МИНИСТАРТСВО ЗДРАВЉА
14/09/2021 u 11:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Боровинић Бојовић: Црна Гора у сарадњи са СЗО остаје посвећена постизању универзалне здравствене заштите

Конференцију су отворили генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус, данаска принцеза Мери и у име Савјета Европске уније Јанез Јанша, премијер Словеније

Црна Гора остаје посвећена постизању универзалне здравствене заштите као основа здравије популације али и боље припремљености за будућа хитна дјеловања, саопштила је министарка здравља, Јелена Боровинић Бојовић током онлине конференције Регионалног комитета Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу.

Конференцију су отворили генерални директор СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус, данаска принцеза Мери и у име Савјета Европске уније Јанез Јанша, премијер Словеније.  

Министри здравља и високи представници 53 државе чланице Европског региона СЗО, као и партнерске организације и цивилно друштво путем он-лине платформе на тродневном засиједању одредиће стратешке смјернице за регион Европе за реализацију Европског програма рада за период 2020-2025.године под називом "Уједињена акција за боље здравље у Европи".

У уводном дијелу састанка, министарка Боровинић Бојовић  подсјетила је на изазове са којима се суочавају здравствени системи током пандемије ЦОВИД19 и нагласила да иновативност, улагање и међуинституцијална сарадња морају бити водећи принципи напора за очување здравља.

- Без здравља нема ни економије. Али, сагласићемо се и то да без здравствених радника нема здравља. Потребна нам је подршка СЗО у преиспитивању стратешких приступа и развоју планова за привлачење, задржавање и подршку компетентних и мотивисаних здравствених радника током њихове каријере, укључујући развој нових модела за њихову припрему за вријеме неизвјесности и изазова са којима ћемо се највјероватније суочавати и у будућности- поручила је др Боровинић Бојовић

Током обраћања, министарка је нагласила значај приступа квалитетним љековима, али и подсјетила како улагање у снажан, отпоран и инклузиван здравствени систем заснован на снажној примарној здравственој заштити нема алтернативу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 09:32