/ Foto: Ivan Petrović Ipe
04/11/2021 u 08:26 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братићкин ресор игнорише Синдикат провјете, узалуд шаљу дописе

Ако буде потребно радикализоваћемо захтјеве и организовати неки перформанс или протест испред Министарства просвјете, поручују из Синдиката

Делегати на конгресу у суботу 6. новембра бирају новог предсједника Синдиката просвјете Црне Горе (СПЦГ), а оба кандидата – Радомир Божовић и Николај Кнежевић су казали "Дану" да ће уколико буду изабрани тражити хитне преговоре за повећање плата.

Од Министарства просвјете, науке, културе и спорта, на чијем је челу министарка Весна Братић, захтијеваће боље услови за рад колега и дигитализацију образовних установа због епидемије вируса корона.

Професор математике у ОШ "Радојица Перовић" у Подгорици Радомир Божовић поручио је да ће инсистирати да их ресорно министарство више не игнорише, односно да просвјетари на сваких три мјесеца не упућују узалуд дописе и мејлове.

image

Божовић

FOTO: ARHIVA

– Иницираћу да радимо на конкретним стварима. Вријеме је да нам кажу и образложе на који начин ће обезбиједити повећање плате просвјетним радницима, да ли преко гранског колективног уговора или преливањем новца од доприноса за здравство. Морамо да разговарамо, јер обје стране су ту како би радиле да имамо квалитетно образовање. Морамо да докажемо да наставници и радници имају на кога да рачунају. Ако буде потребно радикализоваћемо захтјеве и организовати неки перформанс или протест испред Министарства просвјете. Сматрам да је вријеме да се чује да су наставници занемарени. Тражићемо и да нам врате одређене бенефиције као што су регрес, топли оброк, превоз за колеге који путују или зимницу. Видимо како стандард запослених опада, а плате осјетно нијесу повећане већ дуже вријеме. Након 20 година по први пут имамо два кандидата на конгресу, прелиминарни резултати показују да ја и колега Кнежевић имамо подједнаке шансе. Атмосфера је знатно усијајнија него пред раније конгресе. Осјећа се неизвјесност. Имамо много питања на којима морамо заједички да радимо и вјерујем да ће колеге донијети праву одлуку – каже Божовић.

Професор из Будве Николај Кнежевић истиче да ће његов први потез бити заказивање састанка са преставницима МПНСК како би се превазишли изазови пред које су доведени наставници и учитељи.

image

Кнежевић

Фото:IVAN PETROVIC-IPE

Она каже да је главно питање материјални статус и да нијесу дуже вријеме били у прилици да разговарају као равноправни чланови у социјалном дијалогу.

– Главно питање је на који начин ће бити унапријеђен материјални положај наставника и услови за рад, како ученика тако и професора током епидемије. Изазов је дигитализација образовног система, односно како модернизовати наставу и обучити колеге. Нећемо заборавити валоризацију додатног рада током епидемије, што је требало да ријеши претходно руководство МПНСК. Циљ нам је деполитазација, децентрализација и демократизација образовног процеса. Наш синдикат броји преко 10.000 чланова и једина смо радничка организација која није политички издијељена. Морамо то да очувамо и унаприједимо положај запослених у друштву. На конгресу ће присуствовати гости из 20 држава јер је наш синдикат изузетно цијењен у међународним оквирима – казао је Кнежевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:57