foto: Ž.B. / - FOTO: Ž.B.
30/08/2022 u 22:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brzina globalnog zagrijavanja kao atomska bomba

Više od 90 odsto toplote iz emisije gasova staklene bašte apsorbovali su okeani, a samo nekoliko procenata dovelo je do zagrijavanja vazduha, zemlje i topljenja leda

- Brzina globalnog zagrijavanja okeana ekvivalentna je eksploziji jedne atomske bombe u sekundi tokom perioda od 150 godina, a sada je to i do šest puta uvećano, pokazuje nova naučna studija.

Od kako je došlo do porasta emisije ugljen-dioksida, šteta je ekvivalentna eksploziji tri do šest atomskih bombi u sekundi.

Više od 90 odsto toplote iz emisije gasova staklene bašte apsorbovali su okeani, a samo nekoliko procenata dovelo je do zagrijavanja vazduha, zemlje i topljenja leda.

Većina toplote uskladištena je u dubinama okeana, ali tamo su mjerenja počela tek u nekoliko posljednjih decenija.

Naučnici smatraju da je razumijevanje promjena u zagrijavanju okeana ključno za predviđanje njegovog budućeg uticaja na planetu.

Britanski list "The Guardian" prenosi da je prosječno zagrijavanje u periodu od 150 godina jednako eksploziji malo manjoj od jedne i po atomske bombe u sekundi, uzevši u obzir veličinu atomske bombe koju su Amerikanci bacili na Hirošimu.

"Trudim se da ne radim ovu vrstu proračuna zato što ih smatram zabrinjavajućim", priznaje profesor Lora Zana sa Oksforda, koja je predvodila novo istraživanje.

Ona upozorava da ljudi proizvode višak energije od kojeg znatan dio završava u okeanu.

Ukupna količina koju apsorbuju okeani u proteklih 150 godina ekvivalentna je broju koji se dobije kada se sa 1.000 pomnoži ukupna potrošnja energije čovječanstva.

Istraživanje, koje objavljuju i naučni časopisi, kombinuje mjerenja temperature površine mora od 1871. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. novembar 2022 04:33