Међународни дан мира / - ЦГО
20/09/2021 u 11:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЦГО: Мир да буде окосница свих друштвено-политичких актера у Црноj Гори

Црна Гора суочава са убрзаном радикализациjом и екстремизациjом друштва, праћеном незапамћеним тензиjама у скориjе вриjеме. Несумњиво су за то наjодговорниjи они коjи имаjу политичку моћ, првенствено из власти али и опозициjе, наводе из ЦГО

Поводом 21. септембра, Међународног дана мира, Центар за грађанско образовање (ЦГО) користи прилику да позиве све друштвено-политичке актере и доносиоце одлука, да своjим дjеловањем, а посебно одговорним jавним иступима допринесу изградњи друштва заснованог на толеранциjи и међусобном поштовању ради одрживог мира, наводи Тамара Милаш, координаторка програма Људска права.

- ЦГО циjени да се Црна Гора суочава са убрзаном радикализациjом и екстремизациjом друштва, праћеном незапамћеним тензиjама у скориjе вриjеме. Несумњиво су за то наjодговорниjи они коjи имаjу политичку моћ, првенствено из власти али и опозициjе. Брине и тенденциjа да репрезенти политичких партиjа своjим наступима подстичу или пак не осуђуjу насиље или мржњу према групи или члану групе коjа jе различита у односу на ону коjоj припадаjу, било да се ради о разлици заснованоj на религиjскоj, националноj, политичкоj или другоj припадности или орjентациjи - пише у саопштењу.

ЦГО упозорава да се свеприсутни говор мржње, кроз матрицу jавног дjеловања доносилаца одлука, већ прелива и на броjне грађане и грађанке.

- Умjесто аргументованом и конструктивном диjалогу, прибjегава се радикалном изразу и дjелу коjи не могу доприниjети квалитетним промjенама. У свему овом, значаjну улогу играjу и медиjи коjи су се посљедњих мjесеци утркивали у навиjачком приступу, често без икаквих напора у провjери осjетљивих информациjа, а чиме су само додатно доприносили продубљивању сложене друштвене кризе. Нагли пораст обjава коjе обилуjу етикетирањем, али и лажним информациjама, додатно брину, jер имаjу потенциjал да негативно утичу на већ краjње забрињаваjућу ситуациjу. С тим у вези, изузетно jе важно инсистирати на одговорности оних коjи имаjу наjвише моћи, али и на дjелотворном и професионалном поступању, како оних субjеката коjи имаjу репресивна овлашћења, тако и оних коjи своjим превентивним дjеловањем могу доприниjети превазилажењу друштвене кризе. Конкретно, ЦГО очекуjе да Влада и владаjуће партиjе заузму обjективан приступ према свима субjектима у друштву, независно од тога колико су им блиски или далеки идеолошки, вjерски и слично, али и промптне реакциjе полициjе, тужилаштва, судова, као и других органа извршне и законодавне власти тамо гдjе постоjе надлежности за поступање. Такође, очекуjемо и чешћу и дjелотворниjу реакциjу академске заjеднице, Заштитника људских права и слобода, цивилног сектора, медиjа, и других коjи могу доприниjети превазилажењу духовне и друштвене корозиjе, коjа муњевито захвата црногорски простор - наводе у саопштењу.

Међународни дан мира обиљежава се 21. септембра, у складу са Резолуциjом 36/67 коjу jе усвоjила Генерална скупштина Уjедињених нациjа. Поводом овогодишњег Међународног дана УН су усвоjиле и предлог да се на исти дан обиљежава и Свjетски дан прекида ватре и Дан без насиља „како би земље чланице и циjело човjечанство посветили одређено вриjеме промовисању идеала мира и исказивања посвећености миру позитивним примjерима“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:51