/ - FOTO: ILUSTRACIJA
28/04/2022 u 22:09 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црна Гора на корак од епидемије малих богиња

Стручњаци истичу да стање измиче контроли, само 24 одсто двогодишњака примило ММР вакцину

Црна Гора се налази на корак од епидемиjе малих богиња, упозорили су из Института за jавно здравље (ИJЗЦГ) поводом Европске недјеље имунизације.

Стручњаци истичу да је проценат вакцинисаних малишана изузетно низак, само 24 одсто дјеце узраста до двије године. Наводе да нас је то довело у ситуацију да имамо најмање вакцинисане и заштићене дјеце ММР вакцином у свијету.

Епидемиолог Института Милена Поповић Самарџић истиче за "Дан" да је казала да 25.000 дjеце млађе од 18 година ниjе примило ни jедну дозу ММР вакцине у нашоj земљи. Упозорила jе да уколико би дошло до епидемиjе морбила била би угрожена и стариjа популациjа коjа ниjе никада вакцинисана.

image

Поповић Самарџић

Фото: Лазар Ружић

– Потребно jе да јавност зна о чему је ријеч, а не да се тjеши и тражи заобилазнице. Подаци Свјетске здравствене организације показују да jе вакцинисано тек 24 одсто дјеце до 15 мјесеци, а након нас jе Централна Африка са 41 одсто па надаље. Ситуациjа jе изузетно озбиљна и критична и налазимо се на корак од епидемије морбила – казала jе Поповић Самарџић.

Она наводи да морамо да постигнемо обухват од 92 одсто.

– Ми смо толико далеко од колективног имунитета, зато апелуjем на родитеље да вакцинишу дjецу. Наиме, од око 7.000 дjеце која су рођена у 2020. години, њих 5.800 ниjе примило ММР вакцину. Године 2019. ММР вакцином ниjе вакцинисано 4,5 хиљада дjеце. Око 3.000 дjеце рођене 2018. године ниjе примило ову вакцину, 2017. године 2.150 дjеце. Само у ове четири године имамо преко 15 хиљада дjеце кој ниjесу вакцинисан ММР вакцином – навела jе Поповић Самарџић.

Корона показала како је живјети без вакцина

Каварић наводи да болести коjе су искориjењене вакцинама не виђамо, па jе страх од болести замиjенио страх од вакцине.

– Наука и љекари су безброj пута показали да заслужуjу повjерење грађана по свим питањима, посебно по питању вакцинациjе. Одговорност на свим члановима друштва, jесте да се маргинализуjе штета коjу по здравље и животе дjеце прави бесмислено ширење неистина и дезинформациjа на друштвеним мрежама и лаичким медиjима о наводноj некорисности и штетности вакцина. Нажалост, пандемиjа вируса корона показала jе како изгледа живот без вакцина – изолациjа, болест, смрт, друштвени и економски крах. Стога jе важно да и из овако тешке и болне лекциjе научимо и не дозволимо да се грешке понове. Jедноставно jе – заштитимо сву дjецу одласком на вакцинациjу одмах. Сва су наша и сва су наjважниjа. Jер, здравље дjеце не може да чека – наводи Каварић.

Педијатар и предсједник Асоцијације за превентивну педијатрију Небојша Каварић казао је за "Дан" да у континуитету указуjе на проблем ниског обухвата вакцинацијом против морбила.

image

Небојша Каварић

Фото: Дан, Архива

– Очигледно jе да jе у Црноj Гори присутна нека "ненамjерна намjера" да ипак чекамо евентуалну поjаву епидемиjе морбила са огромним броjем невакцинисане а тиме и незаштићене дjеце. Умjесто да, уз потребан обухват имунизациjе од 95 %, безбрижно размишљамо о регионалним и глобалним епидемиолошким токовима везаним за поjаву опасних малих богиња – морбила. У вриjеме када сви jуримо за успjехом, често заборављамо да jе основ свега у животу здравље. Европска недjеља имунизациjе, коjа се обљежава од 24. до 30. априла, jе вриjеме кад се треба подсjетити да су вакцине наjвећа научна тековина 20. виjека. Вакцине су спасиле човjечанство, спашаваjући милионе живота, приjе свега дjеце, и искорjењаваjући велики броj опасних болести од коjих многе одавно више не изазиваjу епидемиjе у земљама у коjима jе обухват вакцинациjом висок. Само приjе jедног виjека, стопа смртности дjеце и у наjбогатиjим државама достизала jе и педесет одсто, а захваљуjући вакцинациjи она jе данас мања од jедног промила. Имаjући у виду забрињаваjући тренд смањења вакцинисаних, може се рећи да jе вакцинациjа постала жртва свог успjеха – каже Каварић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 20:14