Сломљена браварија у Дому за учленбике у Бару / -Омбудсман
05/02/2022 u 18:55 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђаци се жале због мишева у собама и купатила без врата

Према извјештају Омбудсмана, најтеже стање је у домовима у Бару, Котору, Шавнику и Беранама

Истраживањем "Положај дјеце у домовима ученика и интернатима у Црноj Гори", које je урадио Омбудсман са екстерним консултантима прошле године, утврђено је да су услови за смјештај ђака у знатном броју установа веома лоши, да је присутна нехигијена, поломљен инвентар у собама, неквалитетна храна и недостатак простора за боравак. Истраживање је рађено у 12 домова за ученике у свим градовима у Црној Гори и најтеже стање, према извјештају Омбдусмана, утврђено је у објектима у Бару, Шавнику, Беранама и Котору.

Ученици који су смјештени у Дому у Бару су у анкети истакли да је све старо, изломљено и прљаво.

– Собе су катастрофа, намjештаj катастрофа, све је поломљено, разваљено, пуно буба и мишева/пацова. Све jе прљаво, чуди ме да се досад нико ниjе заразио. Не користимо читаону/ учионицу, ТВ салу, то би требало да буде све уjедно, а то jе уствари легло буба, пацова, препуно прашине и поломљеног намjештаjа. Чистачица коjа jе на пола радног времена чисти водом, не знам има ли каквих дезинфикционих средстава, али се толико запуштено и старо не може очистити. Прозори изломљени, фури на све стране. Гриjања нема уопште, ученици доносе радиjаторе од куће. Кад се упали пар гриjалица, искаче осигурач од оптерећења. Метални поклопац на осигурачима је разваљен, утичнице по собама поломљене, жице се виде, постељина и ћебад су катастрофа, тако да дjеца доносе од куће и носе кући на прање. Купаонице су поломљене, старе, без врата и завjеса, купатилски мобилиjар, запуштен, прљав, стар, изломљен, чесме и сл – навела су дјеца у извјештају.

У Котору кревети на спрат, оскудан намјештај

У извјештају Омбудсмана пише и да површина соба у Дому у Котору у односу на броj ученика ниjе у складу са стандардима.

– Кревети су на спрат, нема ципелара, нема сточића за личне ствари, полица за књиге и у собама се налази само по jедан радни сто. Собе немаjу телевизоре, нити има клима за хлађење, тако да jе у собама прилично вруће када jе топло вриjеме. Гриjање jе централно, али у Дому ниjе увиjек довољно топло. Просториjа намиjењена за учење (учионица) опремљена jе новим намjештаjем и савременом дигиталном опремом (два рачунара са штампачем прикључена на интернет, од коjих jедан користе ученици) и пружа могућности за рад и учење. Станарима Дома на располагању jе полигон за мале спортове, коjи jе ограђен и опремљен реквизитима за одбоjку, кошарку и мали фудбал. Дjеца наводе да нијесу сасвим задовољни храном и вољели би да имаjу више воћа, сокова и колача – пише, између осталог, у извјештају.

Омбдусман наводи да су услови у коjима дjеца бораве у дому у Бару лоши, у дужем временском периоду, па представљаjу потенциjалну опасност за сигурност, здравље, васпитање и образовање ученика.

Обиласком Образовног центра Шавник, Омбудсман је утврдио да се њихов Дом налази у jако лошем стању, зграда jе од тврде градње, али jе запуштена и лоша.

– Донедавно је кров толико прокишњавао, па су дjецу покривали наjлонима како би их сачували од воде. Све jе пуно влаге, намјештаj jе стар и истрошен, прозори поломљени, врата не могу да се затворе, немаjу топле воде, купатила не функциношу, тоалет jе у jош лошиjем стању, углавном немаjу основне услове за боравак. Нема топле воде, немају нормалне кревете, врата и прозори су поломљени, стари и не могу да се затворе. Немамо гриjање, много нам jе хладно зими, купатила су катастрофа, често нам нестаjе струjе. Немамо телевизор, ни интернет, собе су мале, немамо ормар ни полицу ни ништа да оставимо ствари, држимо их у торби испод кревета, има пуно влаге – наводе дјеца незадовољна смјештајем.

У извјештају се наводи у да у Дому ученика и студената у Никшићу фали више простора у собама, а ђаци се жале на решетке које се налазе на прозорима.

– У соби нас буде по двоjе-троjе. Кревети су на спрат, одмах уз прозор коjи има решетке. Завjесе ми набавимо или донесемо, постељину исто. Имамо jедан трокрилни ормар, jедан сто и двиjе столице. Обућу држимо испод кревета, што ниjе у реду. Требаjу нам полице за књиге, можда неки телевизор. Наjвише нам се допада библиотека и ТВ сала – наводе дјеца.

У беранском Дому за ученике и студенте дјеца су истакла да су незадовољна храном и гријањем.

– Жалили смо се да jе храна често хладна, а они нам кажу – дођите раниjе на ручак и биће топла. Потребна нам jе разноврсниjа храна, и количински више – наводе ученици из Берана.

Представнице институциjе Заштитника посjетиле су домове ученика у Бару, Котору и на Цетињу, у циљу провjере испуњења препорука коjе су дате у извjештаjу "Положаj дjеце у домовима ученика/Интернатима у Црноj Гори 2021".

– Посjете су обавиле замjеница Заштитника за права дjеце, младих и социjалну заштиту Снежана Миjушковић и главна савjетница за ову област Милица Ковачевић. Запажено jе да се предузимаjу одређене мjере на побољшању услова, уз оцjену да jош треба радити на уређивању ове области, коjа jе дуже вриjеме била запостављена – наводе из те институције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 04:17