Данило Јокић / -Дом здравља
14/06/2021 u 06:20 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Данило Јокић: Дом здравља на првој линији одбране здравља грађана

Модеран диспечерски центар који смо добили од Свјетске здравствене организације омогућио је да у сваком тренутку љекар за консултације буде доступан пацијенту – наводи Данило Јокић

Током пандемије изазване корона вирисом широм државе отворили смо 140 вакциналних пунктова, а тренутна ковид ситуација нам даје за право да смо правилно радили, саопштио је Данило Јокић, директор Дома здравља Подгорица. Јокић наводи да бројке говоре да се приближавамо новим отварањима, туристичкој сезони као ковид сигурна земља.
–Вакциналне пунктове смо отворили широм државе и то смо свјесно урадили ван објеката домова здравља, јер смо на тај начин изоловали евентуалне контакте - чували дистанцу, држали се епидемиолошких мјера. Наш посао у Дому здравља Подгорица је да будемо прва линија одбране здравља грађана, што смо свих ових мјесеци успијевали да урадимо. Морамо да истакнемо да није било лако водити битку на три фронта ковид, вакцинција и редовна здравствена заштита. То није било лако и из разлога што су здравствени радници били уморни, а претходни менаџмент им није дозвољавао да кориосте законом прописане годишње одморе - које смо ми сада принуђени да спроводимо. На крају, и поред свих опструкција са којима смо се борили, излазимо као побједници – наводи Јокић.
Он додаје да је тема колективног имунитета мјесецима у фокусу јавности.
– То из простог разлога што смо сви нестрпљиви и чекамо да епидемиолошку ситуацију доведемо под контролу, а самим тим се вратимо животима прије пандемије.

Конкретним бројкама о колективном имунитету се баве експерти из
Института за јавно здравље, који у сваком тренутку имају спремна
епидемиолошка кретања уз помоћ који предвиђају могуће осцилације – наводи Јокић.

Он додаје да су током пандемије љекари били доступни грађанима у сваком тренутку.
– Морам да поменем и невјероватан пројекат Ковид центра на Старом аеродрому. Отварајући овај центар рационализовали смо рад, његу пацијентима приближили и централизовали, а модерни диспечерски центар, који смо добили од донације Свјетске здравствене организације, је омогућио да у сваком тренутку љекар буде доступан пацијенту на консултацију – рекао је директор Дома здравља Подгорица.
Посебна пажња посвећена је и особама које су под третманом одвикавања од психоактивних супстанци, алкохола и коцке.
– Прије сваке вакцинације, љекар прегледа пацијента. У искреном разговору,
уз преглед медицинског картона, љекар одмах зна о каквом се пацијенту
ради и са којим се проблемима сријеће. Наши здравствени радници су професионалнци, па је неупитно да на свако питање имају одговор – наводи Јокић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:20